Twitter има просто решение за руската забрана на социалната мрежа: компанията въведе услуга, базирана на анонимната платформа Tor, която трябва да позволи достъп до платформата, дори когато е блокиран в даден регион. Анонимният характер на Tor също ще помогне за защита срещу наблюдение.

Платформата е базирана на версия на Enterprise Onion Toolkit (EOTK), персонализирана да отговаря на „извънредните производствени изисквания“ на Twitter, според сътрудника на компанията Алек Мъфет. Той разкри новината вместо официално Twitter изявление, тъй като имаше опасения, че подобно събитие в официалния акаунт в TwitterSafety би довело до „скок на натоварването“, който да наводни услугата Tor точно когато беше най-необходим.

Времето е съвсем подходящо за този ход. Това ще позволи на руснаците да видят и споделят истината за нахлуването в Украйна въпреки усилията на страната им да цензурира социални приложения като Facebook и комуникационни инструменти като Zello. И когато правителството на президента Путин направи незаконно медиите да противоречат на официалната позиция за войната, Twitter може да предложи един от малкото начини за достъп до обективни репортажи в Русия.

Това не е единствената употреба, разбира се. Предложението Tor може да помогне и на жителите в други страни, които блокират Twitter, като Китай, Иран и Северна Корея. Всъщност можете да използвате Tor и за да публикувате, без да се притеснявате, че други могат да проследят вашата онлайн активност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Илон Мъск отлага Starship, за да може да се концентрира върху помощта си за Украйна