На пресконференция, провела се снощи, Илон Мъск каза, че до края на 2017 година всеки автомобил Tesla ще има ниво на автономия 5, което е най-високото ниво и означава нула взаимодействие от страна на водача.

Настоящото поколение автопилот на Tesla е само подобрен круиз контрол, който просто може да задържи колата на пътя и да избягва автомобили отпред.

До края на следващата година ще бъде осъществено и автономно пътуване през цялата територия на САЩ. Мъск каза още, че в бъдеще Tesla автомобил ще може да ви вземе от дома ви в Лос Анджелис и да ви остави на Times Square в Ню Йорк, а после да открие сам място за паркиране, където да изчака да го повикате. "Автомобилът ще прави всичко без да е необходимо да докосвате нещо, включително зарядното устройство."

Но тази автономност няма да дойде безплатно. Както и при сегашните Tesla коли, автопилотът се заплаща като екстра, която струва 8000 щатски долара.

 

 

Мъск отбелязва, че всяка година над 1,2 милиона души умират в автомобилни катастрофи в управлявани от хора автомобили. Според него автономните коли ще бъдат в пъти по-сигурни от сегашните. Но за да се случи това, трябва да има повече автономни превозни средства по пътищата, които да си комуникиарт помежду си.

 

 

 

 

 

Бъдещето определено принадлежи на автономните превозни средства от всякакъв тип и хора като Илон Мъск просто ускоряват този процес.

 

Прочетете и това: Електромобилите могат да са преобладаващи в богатите градове към 2030 г.