Германия предупреди официално собствениците на Tesla, че използването на противоречивата функция Autopilot изисква пълното внимание на шофьора във всеки един момент.

Федералните власти изпратиха писма до всички регистрирани водачи с автомобили от марката, в което обясняват, че Autopilot е просто система за подпомагане на шофьора, която не следва да работи без постоянно наблюдение от негова страна, пише Venture Beat. Съгласно германските пътни закони водачът трябва да бъде бдителен и да упражнява контрол над превозното средство във всеки един момент, дори когато използва Autopilot.

Функцията бе въведена миналия октомври и тя помага на колата да остане в дадено платно и да направлява колата. Tesla също я описва като спомагателна, но след като на 7 май тази година бе регистриран първият инцидент с фатален край със собственик на Model S, Autopilot попадна под лупата на регулатори и неправителствени организации. По данни на немските медии вътрешен аналитичен доклад на Министерството на транспорта определя функцията като "значителна опасност за трафика".

Виж още: Електромобилите могат да са преобладаващи в богатите градове към 2030 г.