Според Джеф Пу, технологичен анализатор в хонконгската инвестиционна компания Haitong International Securities, догодина моделите iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max трябва да поддържат Wi-Fi 7 и да имат подобрен 48-мегапикселов обектив на Ultra Wide камерата. Пу разкри тази информация в публикувана днес изследователска бележка за технологичната индустрия.

Повече подробности за тези потенциални функции са описани по-долу.

Wi-Fi 7

Устройствата с Wi-Fi 7 ще могат да изпращат и получават данни едновременно в честотните ленти 2.4 GHz, 5 GHz и 6 GHz, което ще доведе до по-високи скорости на Wi-Fi, по-ниска латентност и по-надеждна свързаност. Благодарение на технологии като 4K QAM се очаква Wi-Fi 7 да предлага максимални скорости на трансфер на данни от над 40 Gbps, което е 4 пъти повече в сравнение с Wi-Fi 6E.

Apple все още разпространява поддръжка на Wi-Fi 6E в своите устройства. Основното предимство на Wi-Fi 6E е поддръжката на честотната лента 6 GHz за увеличаване на пропускателната способност, докато обикновеният Wi-Fi 6 е ограничен до честотните ленти 2.4 GHz и 5 GHz. Досега Apple е добавила Wi-Fi 6E към iPad Pro, 14-инчов и 16-инчов MacBook Pro, Mac Studio, Mac Pro и Mac mini, а предстоящите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max също се очаква да поддържат стандарта.

Последователността е следната:

iPhone 14 Pro и Pro Max: Wi-Fi 6
iPhone 15 Pro и Pro Max: Wi-Fi 6E
iPhone 16 Pro и Pro Max: Wi-Fi 7

48 MP ултраширока камера

Надграждането до 48-мегапикселов ултраширок обектив на iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max би трябвало да позволи на обектива да улавя повече светлина, което ще доведе до подобряване на снимките при снимане в режим 0.5×, особено в среда с ниска осветеност.

Моделите iPhone 14 Pro вече имат 48-мегапикселов основен обектив, който използва pixel binning за обединяване на данните от четири пиксела на сензора за изображения на камерата в един "суперпиксел" за по-добро заснемане при слаба светлина. Очаква се при моделите iPhone 16 Pro тази технология да се разшири до ултраширокия обектив, който в момента е 12-мегапикселов.

Това означава също, че моделите iPhone 16 Pro трябва да могат да правят 48-мегапикселови ProRAW снимки в Ultra Wide режим. Тези снимки запазват повече детайли във файла с изображението за по-голяма гъвкавост при редактиране и могат да се отпечатват в големи размери.

Очаква се Apple да представи линията iPhone 16 през септември 2024 г., така че до пускането на устройствата на пазара остава повече от година. Към ранните слухове винаги трябва да се подхожда с повече скептицизъм, тъй като плановете на Apple могат да се променят с течение на времето.

Струва си да споменем и факта, че Wi-Fi 7 може да не бъде финализиран до края на 2024 г., така че има вероятност стандартът да не бъде готов навреме за iPhone 16 Pro.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 14 изненадващо е най-продаваният OLED смартфон през второто тримесечие на 2023

 

Тагове: