Израелската компания Corephotonics заведе дело срещу Apple с обвинение, че iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus използват нейна технология за двойна камерата, нарушавайки четири нейни патента.

Израелската компания е основана през 2012 г. от д-р Дейвид Мендлович, професор в университета в Тел Авив и бивш главен учен в израелското правителство. Corephotonics твърди по делото, че тя се е обърнала към Apple, за да установи стратегическо партньорство. Разговорите с Apple са продължили известно време, но никога не се е стигнало до споразумение за лицензиране на технологията за двойна леща на Corephotonics.

След това отношенията между двете компании са се влошили. Посочва се, че "водещият преговарящ на Apple е изразил презрение към патентите на Corephotonics", казва д-р Мендлович. "През януари 2016 г. Corephotonics научи, че Apple ще представи iPhone 7 Plus с двойна камера."

Corephotonics има четири патента, подадени между 2012 г. и 2015 г., които Apple е нарушила: два патента за мини монтаж на телеобектив, един патент за мащабиране с двойна камера и един за система за снимки с висока разделителна способност от няколко бленди, което по същество е общ термин, който обхваща камерите с две лещи.

В иска се посочва как технологията за камера с двойна бленда на Corephotonics "разполага с две лещи с фиксирано фокусно разстояние, включително широкъгълен и телеобектив, като тази, която Apple използва в своите iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus.

Странното е, че дори обикновените потребители са включени в спора между двете компании. Corephotonics твърди, че Apple продава iPhone 7 Plus и iPhone 8 Plus със "знание за или умишлено си затваря очите за патентите“, които предполагаемо нарушава.

Израелската компания иска парично обезщетение за адвокатски хонорари, както и за допълнителни щети. Тя също така иска Apple да спре да използва двойната камера в тези модели веднага. Интересното е, че iPhone X не попада в съдебния иск, а той също има двойна камера.

Тагове: