Тази седмица американски законодатели от двете камари на Конгреса на САЩ представиха закон, който официално забранява на изкуствения интелект да изстрелва ядрени оръжия. Въпреки че в политиката на Министерството на отбраната вече се посочва, че при вземането на такива критични решения трябва да присъства човек, новият законопроект - Block Nuclear Launch by Autonomous Artificial Intelligence Act - ще кодифицира тази политика, като предотврати използването на федерални средства за автоматизирано изстрелване на ядрено оръжие без "значим човешки контрол".

Законопроектът е внесен от сенатора Ед Марки и представителите Тед Лиу, Дон Бейер и Кен Бък, като целта му е да защити "бъдещите поколения от потенциално опустошителни последици". Сред съавторите в Сената са Джеф Меркли, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

"Тъй като живеем във все по-дигитална епоха, трябва да гарантираме, че само хората имат властта да командват, контролират и изстрелват ядрени оръжия - не роботите", заяви Марки. "Ето защо съм горд да представя Закона за блокиране на изстрелването на ядрени оръжия от автономен изкуствен интелект. Трябва да държим хората в течение при вземането на решения за използване на смъртоносна сила на живот и смърт, особено за най-опасните ни оръжия."

Чатботове с изкуствен интелект (като все по-популярния ChatGPT, по-усъвършенствания GPT-4 и Google Bard), генератори на изображения и гласови клонинги превзеха света през последните месеци. Различни експерти изразяват опасения, че ако не бъдат регулирани, човечеството може да бъде изправено пред тежки последици.

"Законодателите често са твърде бавни, за да се адаптират към бързо променящата се технологична среда", заяви по-рано този месец пред The Conversation Кейсън Шмит, доцент по обществено здраве в Тексаския университет. Въпреки че федералното правителство не е приело никакво законодателство, основано на ИИ, след разпространението на чатботовете с ИИ, група технологични лидери и експерти по ИИ подписаха през март писмо с искане за "незабавна" шестмесечна пауза за разработване на системи с ИИ след GPT-4. Освен това администрацията на Байдън наскоро откри коментари, с които търси обществена обратна връзка за възможни разпоредби за ИИ.

"Докато всички ние се опитваме да се справим с темпото, с което ИИ се ускорява, бъдещето на ИИ и неговата роля в обществото остават неясни", казва Лиу. "Нашата работа като членове на Конгреса е да проявяваме отговорна далновидност, когато става въпрос за защита на бъдещите поколения от потенциално опустошителни последици. Ето защо имам удоволствието да представя двупартийния, двукамерен Закон за блокиране на изстрелването на ядрено оръжие от автономен ИИ, който ще гарантира, че независимо от това какво ще се случи в бъдеще, контролът върху използването на ядрено оръжие ще се осъществява от човешко същество, а не от робот. ИИ никога не може да бъде заместител на човешката преценка, когато става въпрос за изстрелване на ядрени оръжия."

Предвид сегашния политически климат във Вашингтон приемането дори на най-разумните законопроекти не е гарантирано. Въпреки това може би едно толкова фундаментално предложение като "да не позволяваме на компютрите да решат да заличат човечеството" ще послужи като лакмус за това доколко правителството на САЩ е подготвено да се справи с тази бързо развиваща се технология.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година