Една от тенденциите на миналата година е, че можете да покачите цената на компанията си само ако добавите нещо свързано с криптовалути или блокчейн в името или описанието ѝ. Снощи част от тенденцията стана и Kodak, която пусна KodakCoin - криптовалута за фотографи. По-интересното е, че с обявяването на новината акциите на компанията скочиха от 3.10 долара до 10.80 долара за акция след затварянето на борсата вчера, което е над троен ръст.

KodakCoins ще са токените в новата система за управление на права KodakOne, която ще даде на фотографите дигитален регистър на собствеността на правата за снимки, като авторите ще могат да регистрират свои нови и стари творби. Платформата и криптовалутата имат идеята да “дадат силата на фотографи и агенции да имат по-голям контрол в управлението на правата на изображенията”, пише в съобщението до медиите. Криптовалутата от своя страна ще даде нов начин фотографите да получават плащания и да продават творбите си в по-сигурна платформа.

Всичко това са добри идеи, които повдигат един основен въпрос - защо трябва да се използва блокчейн за тези цели, след като и обикновена платформа с функции за социална мрежа би свършила работа? Вероятно отговорът се крие в това, че манията по криптовалутите спомага по-добрата пазарна капитализация на компаниите, което пък им носи печалби, вероятно по-скоро краткосрочни. Първичното предлагане на монети (ICO) на KodakCoin започва на 31 януари.