Samsung Display не е чужда на иновациите, свързани с екраните, тъй като компанията помогна за популяризирането на сгъваемите екрани и ултратънкото стъкло в сгъваемите телефони. Компанията обаче не е готова да спре иновациите в областта на конвенционалните смартфони, тъй като току-що обяви нов страхотен OLED екран.

Samsung потвърди, че ще покаже така наречения сензорен OLED дисплей на събитието SID Display Week. Този дисплей интегрира скенер за пръстови отпечатъци в OLED екрана, така че на производителите на смартфони не се налага да добавят отделен модул под екрана.

Компанията също така твърди, че този дисплей може да разпознава пръстови отпечатъци навсякъде по екрана, което би било голямо предимство. По-голямата част от телефоните със сензор за пръстови отпечатъци под дисплея имат зони за сканиране, едва по-големи от нокътя ви, което налага потребителите да докосват правилната част от екрана, за да отключат телефоните си. Този подход означава, че теоретично бихте могли да отключите телефона си, без да е необходимо да докосвате определена област на дисплея.

Интересно е, че сензорният OLED дисплей позволява и няколко свързани с биометрични данни функции, като например проследяване на сърдечния ритъм, наблюдение на нивото на стрес и измерване на кръвното налягане чрез натискане на два пръста върху дисплея.

"За да се измери точно кръвното налягане на човек, е необходимо да се измери кръвното налягане на двете ръце", е цитиран говорител на Samsung Display. "Сензорният OLED дисплей може да засича едновременно пръстите на двете ръце, като осигурява по-точна здравна информация от съществуващите носими устройства."

Предполагаме, че вграденият скенер за пръстови отпечатъци е от оптичен тип, тъй като и преди сме виждали проследяване на сърдечния ритъм при телефони с оптични вградени в дисплея сензори за пръстови отпечатъци. Така че не очаквайте същото ниво на бързина и точност като при телефоните с ултразвукови скенери като серията Galaxy S23 и vivo X80 Pro.

Така или иначе, надяваме се този екран да се появи в смартфоните в бъдеще. Но той би бил и чудесно допълнение към смарт часовниците, ако Samsung Display наистина успее да миниатюризира технологията.

Корейската марка има и друга страхотна джаджа, представена тази седмица, наречена Samsung Rollable Flex. Този прототип разширява дължината си повече от пет пъти в сравнение с обявеното трикратно увеличение при конвенционалните сгъваеми и навиващи се устройства. По-конкретно, това устройство използва дизайн, подобен на свиване, за да премине от петсантиметров екран към 25-сантиметров панел.

Samsung изрично отбелязва, че тази технология може да "революционизира преносимостта на таблетните компютри или лаптопите". Това предполага, че вероятно няма да видите смартфон с този гигантски подвижен екран, въпреки че това би било чудесно решение за преносими дисплеи. Трудно е също така да се каже колко дебел е този екран, тъй като Samsung го показва само отпред, но въпреки това той може да бъде удобен, ако мястото на бюрото или в чантата ви е недостатъчно.

Снимка: Unsplash/Samsung Display

Виж още: Как да проверите здравето на батерията на вашия Samsung Galaxy?