Анди Рубин, създателят на Android, определено разтърси технологичния свят с оповестяването на новия си смартфон Essential през май, а компанията му, една от най-младите на пазара, е вече оценена на над 1 милиард щатски долара. Не е зле за компания, която все още няма нито един продукт, доставен до бъдещия си собственик, нали? От Essential обаче обещават, че „до няколко седмици“ клиентите им вече ще се радват на новите си устройства.

Що се отнася до стойността на компанията на Рубин, през уикенда стана ясно, че FIH Mobile иска да инвестира около 3 милиона долара в Essential, за да закупи близо 0.25% от компанията, което означава, че цялостната им стойност се равнява на 1.2 милиарда.

Тази сума не е толкова изненадваща, имайки предвид, че стойността на компанията през юли беше почти 997 милиона. Впечатляващата цифра обаче определено поставя летвата на очакванията за смартфона на Essential изключително високо. Телефонът, който Анди Рубин обеща да пусне на пазара още през юни, е изработен от керамика и титан, с  двойна камера, 5.7-инчов дисплей тип „от край до край" от Gorilla Glass, процесор Snapdragon 835, оперативната памет 4 GB и операционна система Android 7 Nougat.