Италианският производител на луксозни спортни автомобили Lamborghini представи първия в линията си масов автомобил от премиум-класа, работещ с хибриден газово-електрически двигател.

По-рано от компанията обявиха, че не могат да отговорят на европейските и американските изисквания за вредните емисии, отчитайки мощните си двигатели.
Поради това бе решено да се смени не духът на колите, а тяхното сърце, отказвайки се от бензина и дизела.

Това не е просто ново Lamborghini, това е нов свят.
В перспектива компанията ще се развива в екологично направление и този автомобил е нашето виждане за бъдещето на линията спортни коли на Lamborghini, заяви представител на компанията.

Новият модел получи името Estoque и ще се продава за 200 000 долара.
Компанията го определя като спортна кола за всеки ден, съчетаващ производителността на предишната линия Gallardo и комфорта на традиционния седан, отбелязва електронното издание CyberSecurity.

Новата ни концепция предвижва ежедневно използване на автомобилите, дори и те да не се карат всеки ден.
Повечето подобни коли не изминават и 5000 километра годишно, коментира директорът на компанията Стефан Уинкелман.

Под капака на новата кола има хибриден 5.2-литров двигател V10 с мощност 520 конски сили, а по-икономичният модел е с V8.
Разработчиците твърдят, че са заимствали основната концепция на двигателя от главната си компания Audi AG, която в момента разработва джиповете Q5 A1, които също ще са с хибридни двигатели.

Според прогнозите компанията ще започне продажбите на Estoque през 2010 година, като ще произвежда по 2000-3000 брой годишно.

Тагове: