По всичко личи, че последният писък на сезона във високотехнологичната висша мода в смартфон сегмента ще са устройствата със сгъваем, двоен екран. Трима от лидерите в сектора – Samsung, Huawei и Oppo вече показаха своите предложения в рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона.

LG обаче предлагат своя собствена интерпретация по темата „двоен дисплей“, която е не по-малко интересна и в много отношения – по-практична.

Концептуално идеята е проста и елегантна. Тя касае новия флагман на компанията V50 – обновена версия на бестселъра V40, която обаче използва Qualcomm процесор от последно поколение (Snapdragon 855) и предлага поддръжка на 5G.

Заедно с телефона от LG демонстрираха и уникален аксесоар, предназначен специално за него. LG Dual Screen всъщност е ултра тънък калъф за V50, който добавя втори, 6.2 инчов OLED дисплей.

Подобен подход има редица безспорни предимства в сравнение с „истински“ dual screen модели като Huawei Mate X и Samsung Galaxy Fold. На първо място LG V50 заедно с калъфа е значително по-компактен и не добавя много към дебелината на основното устройство. LG Dual Screen също така може да се завърта без проблем на 360 градуса, което го прави изключително удобен за използване – например може да се използва като втори екран, огледален на основния.

Освен това за разлика от конкурентите си можете да добавяте калъфа само тогава, когато наистина ви е нужна допълнителната екранна площ, осигурявана от втория дисплей. Това е важен момент, тъй като той не разполага със собствено захранване и разчита на батерията на V50.

Комуникацията между телефона и калъфа се осъществява с помощта на високоскоростна Wi-Fi връзка, за която LG твърдят, че работи с практически нулева латентност.

Слабост на тази комбинация е, че двата екрана не са с идентично качество – OLED панела на калъфа е с малко по-ограничен зрителен ъгъл и с различна цветова температура в сравнение с основния екран. Освен това вторият дисплей е с диагонал от 6.2 инча, а екрана на V50 6.4-инчов така, че изображението не е симетрично.

Отделно самите LG признават, че все още има какво да се желае по отношение оптимизацията на софтуера, контролиращ тази нестандартна двуекранна комбинация.

Солиден плюс LG Dual Screen обаче без съмнение ще е цената му. Макар LG да не са я обявили официално, тя със сигурност ще е значително по-скромна от тази на пълноценни, двуекранни устройства като Mate X и Galaxy Fold.

5 нови киберзаплахи, на които трябва да гледате адски сериозно през 2019 г.

---

Xperia 1 е новият флагман на Sony. И е впечатляващ! (СНИМКИ)