Първият в света модул от литиево-йонни батерии, вграден в масов автомобил, ще бъде монтирана в Mercedes-Benz S 400 BlueHYBRID. Тази версия ще се появи на пазара от лятото на 2009 г.

Немската автомобилна асоциация ADAC подложи на преценка 51 продукта от 42 различни компании и връчи приза Gelber Engel 2009 (Жълтият ангел) на Daimler AG и партньора им Continental в категория иновация и околна среда именно за тази разработка.

Пакетът от батерии е способен да функционира при температури между 15-35°C и разполага с огромен жизнен ресурс десет календарни години или 600 000 зареждания. Той е комбиниран с V-образен 6-цилиндров бензинов двигател. Така моделът S 400 BlueHYBRID ще се превърне в най-икономичния луксозен седан в света. В размер на 7,9 л/100 км е комбинираният разход на гориво на автомобила.

Съответно съдържанието на въглероден двуокис в отработилите газове е 186 г/км. Предимството на литиево-йонните батерии пред никел-метал хидридните се крие в компактните им размери, съчетани с по-висока ефективност. Те осигуряват с около 30% повече енергия, а съотношението им мощност-маса е с 50% по-добро, пише агенция Speed-Press.

Тагове: