Opel отбеляза производството на единадесетмилионния автомобил в испанския завод на марката във Фигеруелас, област Арагон. Този знаменателен автомобил е моделът Meriva Cosmo 1.7 CDTI с максимална мощност 88 кВт/110 к.с. и 6-степенна автоматична трансмисия. Единадесетмилионният автомобил е с бял цвят Casablanca и ще замине при своя собственик в Италия, където еднообемният шампион по гъвкавост на Opel е сред най-продаваните модели.

 

Meriva също така е първият и единствен автомобил, който е получил клеймо за одобрение на AGR за цялостната си ергономична концепция (AGR = Aktion Gesunder Rücken - независима организация за здрави гърбове), включваща системата на вратите FlexDoors, системата на седалките FlexSpace, опционалните ергономични спортни седалки и изцяло интегрирания в задната броня багажник за велосипеди FlexFix (допълнително оборудване). Всички тези системи са уникални за Opel.

 

Съобщението за единадесетмилионния автомобил, произведен в Испания, идва едновременно с увеличаването на възможностите, които Opel Meriva предлага. Сега моделът е оборудван с още по-мощни двигатели, които в същото време са по-икономични.

Спестяващата гориво технология Start/Stop вече се използва за всички мощностни версии на 1.4-литровия бензинов двигател. Разходът на гориво на двигателя с мощност 88 кВт/120 к.с. е допълнително намален: от 5.9 на 5.7 литра на 100 км. Инженерите също така създадоха нова версия с 6-степенна трансмисия, при която максималният въртящ момент е с 14 процента по висок и достига 200 Нм, с 25 Нм повече от варианта с 5-степенна предавателна кутия. По този начин шампионът по гъвкавост на Opel може да бъде управляван по-спокойно, без необходимост от честа смяна на предавките.

 

Дизеловият 1.7 CDTI за Meriva с автоматична трансмисия е вече с десет конски сили по-мощен, а емисиите му на CO2 160 г/км са с осем грама на километър по-ниски от предишната автоматична версия. В най-скоро време автоматична предавателна кутия ще се предлага и в съчетание с бензинов двигател.

Клиентите, които са по-чувствителни към цената и също така имат екологични съображения, могат вече да се насочат към 1.4-литровия LPG Turbo ecoFLEX двигател с максимална мощност 88 кВт/120 к.с., който с натискането на един бутон превключва от режим на работа с бензин на такъв с втечнен петролен газ (пропан-бутан). При него цените на горивото са по-ниски, а емисиите на CО2 са само 124 г/км.

 

Тагове: