Представяли ли сте си някога Facebook да отвори магазин? Какво бихте открили там - няколко емотикона, някой и друг брандиран сувенир и, общо взето, мърчъндайзът се изчерпва с това. Когато миналата година името на цялата компания беше сменено на Meta, на всички ни беше напомнено за метавселената и нейните предимства и в този ред на мисли очаквахме в рамките й да се появят някакви обекти, свързани с технологичния гигант. Но сега за изненада на всички Meta подхожда по абсолютно традиционен и консервативен начин и отваря собствен магазин в реалния свят. Въпреки изненадата ни трябва да признаем две неща: първо, Meta все пак имат някакви технологии, които да наредят по рафтовете. И второ - след като има Apple/Microsoft/Google/Amazon 4-Star Store, защо и Meta да си няма свое място с витрина, служители, дори могат да си сложат някой ретро касов апарат. Шегата настрана - обектът се намира в Бърлингейм, Калифорния, близо до Meta's Reality Labs и дизайнът му не се откроява особено много - дървена облицовка и леко загатнат индустриален стил. Асортиментът е добре познат: шлемът Quest 2 VR, очилата Stories, разработени съвместно с Ray-Ban, и, разбира се, дисплеят за видеоразговори Portal.

Според слуховете Meta подготвят още няколко продукта, сред които са още един чифт очила и дори умен часовник. Така че се предполага, че няма да останат “без стока”. Може би най-голям интерес ще предизвикат дисплеите по стените, които се преливат един в друг и в крайна сметка могат да демонстрират реалните възможности на виртуалната реалност. Въпреки че, първо - кой има подобна стена у дома и, второ - този тип преживяване, когато наоколо има любопитни непознати, едва ли е много приятно.

Но обектът ще бъде официално открит на 9 май, като от Meta не коментират дали ще последват и други. Остава неясен и статутът на служителите и дали те са част от компанията. Независимо от това сме сигурни, че “окото на Саурон” (както преди време Марк Зукърбърг беше споделил, че го наричат подчинените) ще наблюдава внимателно.  

Снимки: Meta

Виж още: И Amazon започват разработката на мистериозен продукт за виртуална реалност