Първите напълно AR интелигентни очила на Meta може да пристигнат през 2024 г., отваряйки вратата за потребителите да се запознаят с възвишените идеи на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Според доклад на технологичното издание The Verge, AR интелигентните очила от висок клас на Meta с кодово име Project Nazare ще направят своя дебют през следващите няколко години. И изглежда, че компанията не оставя нито една опция непроверена, докато се опитва да предостави възможно най-доброто изживяване.

Твърди се, че очилата с AR изглеждат доста нормално - с черни рамки и камера - препратка към концепцията за очила AR Project Aria, която Facebook обяви през 2020 г. Те ще предложат някои впечатляващи технологии като вградена в рамката стерео аудио система, microLED проектори за по-висока визуална прецизност, както и възможност за проследяване на очите. Компанията дори работи с партньори в Китай за разработване на персонализирани чипове.

Въпреки това Project Nazare няма да бъде самостоятелен чифт AR очила. Съобщава се, че те ще се сдвоят безжично с компютърно устройство с размер на смартфон. Теглото е приблизително 100 грама, а очилата с AR на Meta се рекламират така, че да позволят на потребителите да виждат и да взаимодействат с холографски образи на други хора. Миналата година по време на презентацията на Facebook Connect Зукърбърг също направи груба демонстрация на това, как може да изглежда взаимодействието между истински човек и холографски аватар в метавселената чрез своите AR очила.

Твърди се, че шефът на Meta преследва пълноценни AR изживявания, допълнени с 3D графика за първите AR очила на компанията, заедно с голямо зрително поле, което надхвърля границата от 70 градуса. „Социално приемливият“ дизайн също е приоритет - нещо, което Мета постигна до известна степен с интелигентните очила Ray-Ban Stories. Естетиката е важна, защото хората се страхуват да носят странно изглеждащи, обемисти умни очила на лицата си на обществени места. Припомняме, че жена бе нападната за носене на Google Glass преди години и има цял списък с търговски обекти, от ресторанти до зоомагазини, които забраняват носимото устройство на Google.

Умните очила на Meta също могат да се доставят в комплект с усъвършенствани гривни, които откриват невронни сигнали и предсказват какви задачи потребителите искат да изпълнят. Демонстрация на технологията от Facebook миналата година показа потребители, които взаимодействат с множество плаващи прозорци във въздуха, изстрелват стрела от AR лък и пишат на виртуална клавиатура. За хората, запознати с лабораторните шеги на Тони Старк във филмите на Marvel, Meta изглежда преследва точно този вид взаимодействие.

Но цялата тази невероятна носима AR технология ще се предлага на огромна цена. Съобщава се, че разходите за материали достигат хиляди долари. Алекс Хийт от The Verge спомена в аудиочат на живо, че цената на изработката на AR очилата е доста над 2000 долара. Съобщава се, че Facebook планира да субсидира силно очилата Project Nazare AR, за да засили тяхното пазарно усвояване - стратегия, която вече следва за продажбата на Oculus VR шлема.

Meta знае това твърде добре, поради което компанията има скромни цели за продадени единици от „ниските десетки хиляди“ за първите си AR очила. Но Project Nazare е само началото. Meta вече е изготвила планове за AR очила от второ и трето поколение, които са планирани съответно за 2026 и 2028 г. Умните часовници на компанията също ще предложат някаква форма на интеграция с AR очилата по-нататък.

Снимка: Meta

Виж ощеМетавселената ще излезе доста солена за търговците

 

Още от Tech