Michelin преодоля още една бариера в битката за опазване на околната среда с новата си екологична гума. Френската компания твърди, че енергоспестяващите гуми Energy Saver се държат също като обикновените в движение и при спиране.

Новият състав на гумата свежда до минимум топлината, която се генерира при деформациите, предизвикани от въртенето, благодарение на което спестената енергия се пренасочва за задвижването на автомобила. Това се отразява съществено на разхода на гориво, тъй като един от пет резервоара отива само за въртенето на гумите.

При независими тестове се оказва, че разходът на автомобила е с 5% по-нисък с Energy Saver, отколкото с други висококачествени гуми. Намаляването на съпротивлението на въртене и икономията на гориво обикновено води до компромиси с останалите качества, но според изпитания, проведени от германската агенция по стандартизация TUV, четвъртото поколение Energy Saver ще издържи една година повече от съперниците си.

Първоначално моделът се появи като част от комплектацията на Peugeot 308, но вече може да се закупи свободно на пазара като самостоятелен продукт. Гамата включва 29 размера, чийто брой до края на годината ще нарасне на 42 и покрива скоростни индекси Т, Н и V, съобщава агенция Speed-Press.

Тагове: