Microsoft първи разкриха своята Windows концепция за автомобили на миналогодишната Build конференция за разработчици, организирана от компанията. Демото включваше способността да се проектира Windows интерфейсът от телефон ви върху сензорния екран на колата. Но тогава не се спомена за начина на взаимодействие със системата, използвайки само глас.

Сега Windows концепцията за автомобили включва работа с Cortana, виртуалния помощник на Microsoft. На събитието Microsoft TechDays в Тайван Самуел Шен, главен оперативен директор в Майкрософт за разработки в азиатско-тихоокеанския регион, разкри, че компанията е създала концепция, която проектира Cortana върху предното стъкло на колата. Тази интеграцията на Cortana позволява водачите да правят резервации за ресторанти от предното стъкло или да виждат места върху виртуална карта. Taipei Times съобщава, че Шен е казал следното: "Не сме стартирали други продукти заради високата цена, но се надяваме да има по-нататъшни дискусии с тайванските ни партньори, за да проучим бъдещите възможности."

Ясно е, че усилията на Microsoft за интеграция на Windows в автомобилите са се засилили през изминалата година, но компанията все още не е готова със своята Windows 10 интеграция. Microsoft е захранвала много различни автомобилни системи през годините - на Ford, Kia, BMW, Nissan, Fiat, - всички с помощта на специални версии на Windows. За съжаление софтуерът на Microsoft е бил по поръчка за всеки производител на автомобили, така че няма единен стандарт. Ако Microsoft успее да вгради най-новата си концепция в автомобилите, това ще я направи алтернатива на Apple CarPlay и Android Auto на Google.

 

Прочетете още: Intel събира група от изследователи за разработване на защити за свързани автомобили