В пощенската кутия на милиарди потребители се разпространява нова измама с ваучери за подарък, а търсенето на определена фраза може да ви предпази от нея.

Независимо дали използвате Gmail, Outlook или друг доставчик на електронна поща, следенето за задействащата дума може да ви спаси от хакер, който източва банкови сметки. Според експерти в момента се разпространява измамен имейл, който се представя за такъв от популярната марка за онлайн мода Shein.

Имейлът твърди, че сте спечелили безплатна карта за подарък от Shein, но можете да получите достъп до нея само ако попълните бързо онлайн проучване. Проучването е измама и има за цел да открадне личните ви данни.

Този тип фишинг имейли са често срещани и фалшивите проучвания съществуват от години.

Измамниците често се преструват, че са от популярни марки като Shein или Amazon; те знаят, че много хора използват и така или иначе легитимни имейли от марките. От време на време киберпрестъпниците пускат отново в действие стара измама и се опитват да хванат в капана си още жертви.

Измамата с ваучери за подарък на Shein, за която бе сигнализирано наскоро, също изискваше от получателите да платят малка такса, за да получат картата за подарък. Това само по себе си би трябвало да е червен флаг. Измамниците се надяват да спечелят няколко долара от стотици жертви и това наистина води до натрупването на солидна сума. Имейлите с анкети и ваучери за подарък невинаги са измами, така че може да е трудно да се усети измамата. Въпреки това, ако офертата изглежда твърде добра, за да е истина, е по-добре да направите проверка.

Потърсете в пощенската си кутия за Shein и внимавайте за някой от предупредителните знаци в имейла, които са изброени по-долу.

Първо, трябва да сте внимателни, когато проверявате от кого е имейлът. Дори да изглежда официално, трябва да проверите имейла два пъти и да потърсите правописни грешки или леки отклонения в имейл адреса на подателя.

Потребителите на Gmail трябва да проверят дали до имейл адреса на подателя има лого на марката, което може да показва автентичност. Никога не се чувствайте принудени да отваряте прикачен файл и избягвайте да щракате върху фразата "активирай съдържанието".

Трябва да бъдете предпазливи и по отношение на връзките в имейлите. Преди да кликнете, поставете курсор върху тях, за да видите към кой сайт ви препращат. Не въвеждайте банкова информация в случайни анкети и пазете в тайна други лични данни като номера на вашето ЕГН например.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI имитира гласа на близки хора в нов тип измами