При представянето на линията iPhone 13 едно от нещата, които направиха впечатление, беше размерът на екрана. И въпреки че вече сме свикнали с големите дисплеи, изглежда, че все още не можем да намерим най-точната формула, при която да управляваме устройство с подобни габарити само с една ръка. Но преди да сме променили изцяло навиците си, се запитахме дали има някои настройки, които все пак да ни помогнат да преодолеем тази бариера. Оказва се, че каузата не е изгубена:

Включване на Display Zoom
Както всички знаем, Display Zoom е предназначена за потребителите с влошено зрение. Но тя е и подходящ помощник на онези, които са в процес на свикване с големия екран. Влезте в Settings -> Display & Brightness -> Display Zoom -> View -> Zoomed

Не забравяйте “потупването”
Още от iOS 14 Apple се опитаха да интегрират т.нар. Back Tap, или потупването на задната част на телефона, което може да задейства определени команди. Всъщност тук опциите са наистина много, като опцията е скрита отново в Settings -> Accessibility -> Touch -> Back Tap. Полезни в случая са отварянето на различни менюта и функции като например Reachability или пък Screenshot, за който иначе е зададено да се използват два бутона едновременно.

Преместете самите икони
Нещо съвсем банално, но ако екранът е голям, самите икони могат просто да бъдат така позиционирани, че да съответстват на вашия захват.

Нагласете Assistive touch
Една от малко използваните опции е Assistive touch. Тя се намира в Settings -> Accessibility -> Touch -> Assistive touch -> Custom Actions и оттам разгледайте коя най-много подхожда на вашите навици. Дали това ще бъде едно плъзване за контролния център или две плъзвания за затварянето на приложения - вие избирате правилата на играта.

Рискувайте с друга клавиатура
Въпреки че Apple няма да са доволни от избора ви да използвате външно приложение - и това е вариант. Да, сигурността ви няма да е на най-високо ниво, но пък си заслужава да изпробвате One-handed режим в клавиатура от рода на Google Gboard.
А и в крайна сметка - с всичко се свиква.

Снимки: Unsplash

Виж още: Смела прогноза: над 1.3 млрд. Android потребители може да посегнат към iPhone SE