Мтел направи първата демонстрация на 5G мрежа в България днес. На медийно събитие в София Тех Парк компанията направи високоскоростен тест с VR, множество видео стриймове и балансиращи индустриални роботи. С тях бяха демонстрирани ключовите предимства на 5G технологиите - ниска латентност и висока скорост на връзката, както и голям капацитет на мрежата.

По време на демонстрацията беше измерена скорост от над 2 Gbps, която е на 10 пъти по-висока от тази при 4G. Двата по-малко впечатляващи, поне на пръв поглед, експеримента бяха стрийминг на 4K съдържание през виртуална реалност, както и едновременният стрийминг на 90 потока видео. И в двата случая нямаше никакво забавяне, което е ключово най-вече при VR, където дори закъснение от няколко милисекунди може да доведе до дезориентация и прилошаване. Доста по-видима беше разликата между 4 и 5G в експеримент със специални роботи, които трябваше да балансират топче върху равна повърхност. С този експеримент стана най-видимо влиянието на много ниското закъснение от около 1 милисекунда, което носи 5G връзката.

По време на демонстрацията беше измерена скорост от над 2 Gbps - 10 пъти по-висока от тази при 4G

На хартия тези постижения не звучат като нещо важно, но именно те ще са факторът за някои от технологиите, които очакваме да видим в близките години. Неща като напълно автономни автомобили и роботи, както и дистанционни операции изискват моментална, бърза и надеждна връзка без никакво забавяне, която днес не се предоставя от 4G мрежите. Това е основното постижение, което индустрията цели с 5G.

Тодор Ташев, главен технически директор на Мтел, коментира, че се очаква тази година 5G стандартът да бъде финално определен. “Имаме готовност да внедрим технологията веднага щом са налични устройства, които поддържат стандарта, и разполагаме с наличните честоти”, коментира той. В глобален мащаб първите комерсиални 5G мрежи се очакват най-рано през 2020 година.

Научете повече за 5G и новата ера в мобилните технологии.

Тагове: