Инженерът от Нова Зеландия Ян Райт реши да опровергае слуховете, че електромобилите не могат да бъдат бързи.
Компанията му Wrightspeed е разработила единствен екземпляр на елекстромобила Х-1, който вдига 100 км/час за 3.1 секунди.

Максималната скорост на електрическия двигател с мощност 236 конски сили е ограничена до 180 км/час, а скоростната кутия има само една предавка.
С едно зареждане на акумулатора кабриолетът може да измине 160 километра. Разходът на енергия на 100 километра в градска среда е 12.43 киловатчаса, което съответства на разход от 1.4 литра бензин. За пълното зареждане на акумулатора са необходими около 4 часа и половина, допълва електронното издание 3DNews.

Освен това корпусът на автомобила е много лек само 690 килограма и е покрит с обшивка от композитен материал. Скелетът и джантите са от специална свръхлека сплав на алуминия.

По време на състезание, което се състоя на американската писта Infineon Raceway, Wrightspeed X-1 успя да изпревари едни от най-бързите серийни автомобили - Ferrari 360 Spider и Porsche Carrera GT. В края на 402-метровата отсечка Х-1 разви скорост 180 км/час за 11.1 секунди.

Цената на уникалния електромобил е 150 000 долара
. Неговият изобретател твърди, че засега не се планира серийно производство.

Тагове: