Потребителят NorthWestRepair сподели видеоклип, в който показва откриването на неизправности и ремонта на Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition - една от най-добрите видеокарти днес. Това, което отличава този видеоклип, е, че при вдигането на графичния процесор е открита грешка. За съжаление по време на сглобяването между графичния процесор и подложките на печатната платка е попаднало крилато насекомо, и то в най-неподходящия момент.

@ghost_motley от Twitter забеляза видеото и подчерта, че би било необичайно нещо като летяща буболечка да попадне в чиста стая за сглобяване на електроника, така че насекомо да се вмъкне в графична карта би било оскъдно стечение на обстоятелствата.

Клиентът, който е сключил договор с NorthWestRepair за поправка на видеокартата, е обяснил, че е имал "чисто нова" Nvidia GeForce RTX 4090 Founders Edition, която е купил на "място за препродажба" без гаранция. Предполага се, че е било изгодна сделка. Без особена изненада, така изгодно закупеният графичен процесор не работеше. Въпреки това той показа някои признаци на живот. Когато се включи в системата, вентилаторите на графичния процесор се завъртяха на максимална скорост, но така и не се получи изображение на нито един монитор.

NorthWestRepair започна разследванията с основните неща. След бързо разглобяване на картата Nvidia, печатната платка беше напълно открита. Техникът премина през всички обичайни стъпки, които би предприел човек, занимаващ се с ремонт на електроника: сондиране за къси съединения и необходимите напрежения, проверка през микроскоп за дефекти и пукнатини на печатната платка и съдържаща захранващите вериги, осцилатора и чиповете на BIOS.

Накрая, напълно чистата и функционална печатна платка остави като следващ най-вероятен кандидат за повреда графичния процесор, така че NorthWestRepair реши да повдигне чипа AD102 за проверка. Използвайки своите уреди, той отчупи графичния процесор и откри трупа на крилато насекомо. Наличието му трябва да е засегнало някои BGA контакти и да е причинило грешката с липсата на картина.

След продължително почистване и повторно залепване NorthWestRepair закрепи графичния процесор обратно на мястото му и тестовете показаха, че някога мъртвата RTX 4090 вече е пълна с живот. Видеоклипът завършва с това, че ентусиастът тества един от GeForce RTX 4090 FE в приложенията за бенчмаркинг 3DMark и се уверява, че той е готов да бъде пуснат в експлоатация. Сигурни сме, че клиентът ще бъде доволен от новото си гейминг изживяване без грешки.

Снимка: Unsplash/NorthWestRepair

Виж още: Google и Apple са свалили почти 4 млн. приложения за 2 години