Току-що се появи нов доклад на Pixalate, в който се споделя интересна информация за изваждането на приложения от списъка, достъпен за собствениците на най-популярните мобилни телефони. Изглежда, че Google и Apple всъщност са извадили от списъка почти 4 милиона приложения за период от 2 години.

Така че, за да бъдем по-точни, в доклада Pixalate казва, че 3.8 милиона приложения са били извадени от списъка "от 2021 г. до второто тримесечие на 2023 г.". Сега ще приемем, че това означава от второто тримесечие на 2021 г. до второто тримесечие на 2023 г., тъй като не е уточнено.

Броят на приложенията, които Google е делистрирала YoY (от година на година), се е увеличил с 59%. От друга страна, когато става въпрос за Apple, този брой е намалял с 54% на годишна база. Google е делистрирала 2.6 милиона приложения, докато Apple е направила същото за 1.2 милиона приложения. Това прави общо 3.8 милиона.

Според предоставените данни извадените от списъка приложения все още споделят данни за местоположението с рекламодателите. Много от тях все още са инсталирани на телефоните, на които са били инсталирани. Това се случва най-вече в САЩ. Следват Индонезия, Индия, Бразилия и Румъния.

Що се отнася до изключените от списъка приложения, за които говорихме, повечето от тях са от разработчици от региона на Азия и Океания. Този регион е плътно следван от региона на Европа, Близкия изток и Африка и Северна Америка. Латинска Америка е далеч, далеч назад.

През второто тримесечие на 2023 г. Google и Apple изключват от списъка 17 956 приложения в САЩ. Компаниите са делистрирали най-много приложения в САЩ. Следва Индия с 6576 премахвания, а в Йордания - 3863. Китай е на четвърто място с 3507 делиствания, а Обединеното кралство е на пето място с 2046. Корея, Русия, Индонезия, Пакистан и Франция също са в топ 10.

Интересно е също така, че първите три приложения, които са били премахнати от Play Store, са имали 100 милиона изтегляния по това време. В App Store те са имали по-малко от 200 000, както можете да видите на изображенията по-долу.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно