Google Pixel си изградиха репутация на телефони с отлична камера благодарение на сериозните инвестиции в изчислителната фотография още от самото начало. Това беше чудесен ход, който поддържаше конкурентоспособността на поколенията Pixels, въпреки че хардуерът им спря с еволюцията, след като Google се придържаше към един и същ сензор на основната камера в продължение на четири години. Дори миналогодишният Pixel 6a получи похвала от мнозина за камерата, въпреки че имаше същия сензор за изображения Sony IMX363.

В серията Pixel 6 Google представи първите големи хардуерни подобрения на камерата след Pixel 3. Цялата конфигурация на камерата беше обновена, като най-забележима беше замяната на остаряващия основен сензор с ISOCELL GN1 на Samsung. Надграждайки тази конфигурация, серията Google Pixel 7 предостави по-незначителни подобрения, включително нова селфи камера, усъвършенстван телефото обектив и макрорежим при модела Pro. Благодарение на източник в Google получихме много информация за спецификациите и функциите на камерата на предстоящата серия Google Pixel 8.

Нека се потопим в подробностите.

Основният ъпгрейд в хардуера на камерата тази година идва и при двата модела Pixel 8 - сензорът ISOCELL GN1 на Samsung отстъпва място на ISOCELL GN2. Това носи няколко подобрения: първо, сензорът е по-голям и трябва да улавя около 35% повече светлина от предшественика си за по-ярки изображения при слаба светлина и по-бързи скорости на затвора за намаляване на размазването.

Сензорът също така поддържа заснемане на видео 8K/30 кадъра в секунда, както и процесорът Tensor G3. Това обаче може и да не стигне до потребителите; в момента не се поддържа от GCam, работеща на Pixel 8, а съществуващите Pixel-и вече работят прословуто горещо при 4K/60fps. Последното подобрение е изтеклата по-рано поддръжка на Staggered HDR. Това намалява закъснението между кадрите, които се заснемат за HDR, за да се намали призрачността и да се ускори процесът на заснемане. Технологията може да разшири още повече възможностите на HDR+ на Google, осигурявайки по-бързи и по-надеждни кадри.

Google Pixel 8 Pro също така получава необходимото подобрение на ултраширокоъгълната камера. Остарелият 12-мегапикселов Sony IMX386 е заменен с много по-използваем 64-мегапикселов Sony IMX787 - същия сензор като основната камера, която се намира в Pixel 7a. Това е огромен ъпгрейд; сензорът е почти два пъти по-голям и би трябвало значително да подобри качеството на ултракъсата камера. Google също така е направила обектива малко по-широк. Макар да не знаем точното поле на видимост (FoV), то е увеличено от 0.56-кратно увеличение на 0.49-кратно. Изненадващо, има вероятност макрорежимът, въведен със серията Pixel 7, да липсва тази година - към момента функцията е деактивирана в Pixel 8 Pro. Възможно е функцията да бъде активирана отново по-късно, а може би Google я е отписал.

Ултрашироката камера на Google Pixel 8 също е подобрена, макар и по-скромно. Въпреки че сензорът на камерата е същият Sony IMX386, който се намира в серията Pixel 6, тази година Google го е направила малко по-широк. Pixel 7 имаше коефициент на увеличение 0.67x, който сега е 0.55x в Pixel 8.

Телефото камерата на Pixel 8 Pro изглежда е със същия 5-кратен модул като тази на Pixel 7 Pro. Същото важи и за 11-мегапикселовата селфи камера от серията Pixel 7.

Интересно е да се види, че Google допълнително разделя обикновените Pixel модели от техните Pro еквиваленти. Въпреки че предишните Pixel-и от всяко поколение имаха ключови разлики (например включването на телефото камери в Pro моделите), никога не е имало усещане, че обикновените устройства са значително понижени - те просто имаха по-малко функции. С това поколение това се променя. Закупуването на обикновения Pixel 8 вместо на Pixel 8 Pro вече ще означава по-слабо увеличение и по-нисък клас ултра късофокусни устройства.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нещата, които можете да си купите вместо Apple Vision Pro за 3500 долара, включително 7 броя Quest 3