В момента индустрията е в недостиг на процесори Intel заради затрудненията на компанията в прехода към 10нм производствен процес. Според президентa на Compal Мартин Уонг проблемът няма да бъде разрешен чак до втората половина на 2019 г. Oчакват се сериозни последствия за пазара на лаптопи с процесори Intel.

Производителят Wistron например намали прогнозата си за растеж на доставките на лаптопи от 10% на 5% през третото тримесечие на тази година. Производителите Inventec и Quanta също очакват едноцифрен прираст на доставките за третото тримесечие, а за четвъртото Inventec прогнозират същото, докато Quanta не се ангажира с прогноза.

От страна на Intel липсва точен график за справяне с недостига. Засега компанията твърди, че е взела мерки, като си сътрудничи отблизо с партньорите си, за да посрещне поръчките. Приоритет при доставките ще имат процесорите Xeon и Core, включително последните U и Y серии от осмо поколение.

Докато някои анализатори на пазара правят по-оптимистична прогноза за възстановяване на доставките още в началото на 2019 г., други наблюдават отлив на клиенти към конкурента AMD.

Производители като ASUS, MSI, Gigabite и ASRock напоследък осезаемо са увеличили продукцията и доставките на дъна и компютри с процесори AMD, издигайки пазарния дял на производителя на чипове до 20% в третото тримесечие на 2018 г.

По анализаторски прогнози е много вероятно компанията да достигне 30% през идните месеци, възползвайки се както от неудобната ситуация на Intel, така и от най-актуалния 7-нанометров производствен процес на TSMC.

Тагове: