AMD е в подем! По стечение на обстоятелствата отколешният съперник на Intel в момента е в изключително печеливша позиция на пазара. Благодарение на това и на редица фактори запознати с материята прогнозират връщане на 30% пазарен дял за марката, чиито акции наскоро отбелязаха рекорден скок, последно наблюдаван преди цели 12 години.

След като прекъсна отношения с Globalfoundries и подписа с TSMC за производството на своите графични, сървърни и компютърни процесори при най-актуалния в момента 7-нанометров процес на тайванската фирма, очакванията са AMD да постигне максимално добро равнище на производство и производителност от своите продукти.

В добавка неуспехът на Intel да премине от 14нм към 10нм процес през втората половина на тази година преориентира производителите на компютри и компоненти към AMD. Например ASUS, MSI, Gigabite и ASRock сериозно са увеличили продукцията и доставките на дъна и компютри с AMD процесори, издигайки пазарния дял на марката до 20% в третото тримесечие на 2018 г. Много е вероятно компанията да достигне 30% през идните месеци.

Ситуацията е цветуща и при сървърните процесори на AMD. EPYC серията на компанията си спечели одобрението на масивни клиенти като Microsoft, Baidu, Dell, HP, ASUS и Gigabyte. Така тя е в състояние да постигне 5% дял от глобалния пазар на x86 сървърни платформи до края на годината. Досега Intel беше почти абсолютен монополист на този пазар с 99% дял.

Най-новият EPYC процесор на AMD е с кодово име Rome и е изпълнен по архитектура Zen2. Той ще влезе във фаза на масово производство през 2019 г. при 7-нанометровия процес на TSMC.

По DigiTimes

Тагове: