След като Nokia финализира продажбата на мобилния си бизнес на Microsoft, компанията вече насочва вниманието си към други потенциално успешни технологични области: интелигентните автомобили.

Nokia Growth Partners (NGP), рисковата капиталова група на компанията, планира да инвестира 100 000 000 долара в компании, които допринасят за изчислителната и комуникационната технология в автомобилите, съобщиха от Nokia във връзка с провеждащата се Global Mobile Internet Conference тази седмица.

"Колата наистина се превърна в платформа, както мобилните телефони се превърнаха в смартфони, заедно с всички приложения и услуги, разработени на базата на това", казва Пол Асел от NGP пред Bloomberg.

Nokia има значително присъствие в автомобилната електроника чрез своята Navteq дивизия, която доставя картографски и навигационни данни за сателитна навигация. А чрез своята HERE марка Nokia се разпростира и до смартфоните и таблетите. В компанията има 6000 служители, които работят по картографските технологии. Но много по-големи промени са в ход, които ще отидат отвъд навигацията, и най-вероятно това означава, че шофирането ще се превърне в коренно различно изживяване.

Автомобилният отрасъл се движи към по-радикална трансформация, включваща самостоятелно шофиращи се коли, Android и iOS интеграция, координиране с градската транспортна инфраструктура и т.н.

"Свидетели сме на иновации, които се случват в цялата автомобилна екосистема чрез комбинация от мобилност и интернет", каза Асел.

От своя страна Раджив Сури, новият главен изпълнителен директор на Nokia, направи изявление в понеделник:

"NGP последователно представя иновации и финансова възвръщаемост на Nokia. Нашият 100-милионен рисков фонд стартира днес, допълнително подчертавайки нашето убеждение, че свързаните коли са значителна възможност за растеж, където NGP е готова да направи големи инвестиции.“