Без значение колко скъп е вашият флагмански смартфон, докато го използвате, има малък шанс да се наложи да го ремонтирате. През годините телефоните са станали невероятно издръжливи, но все още са крехка електроника, която може да се разглежда и като основния дом за много от личните ни данни. Не само че трябва да направите резервно копие на всичките си данни, но също така трябва да го изтриете за ваше спокойствие и отново да го възстановите, след като го получите обратно. Изглежда, че Google възнамерява да направи този процес малко по-малко стресиращ за потребителите.

Както бе забелязано от Мишал Рахман, Google въвежда термин за "режим за ремонт" в стоковия Android.

"Добавяне на конфигурация за активиране или деактивиране на поддръжката на режима за ремонт. Активира или деактивира режима за ремонт на платформата. Функцията създава сигурна среда за защита на личните данни на потребителя, когато устройството се ремонтира. Изключено по подразбиране, тъй като производителите на оригинално оборудване може да са имали подобна функция на своите устройства", гласи описанието.

Режимът за ремонт ще ви позволи да изпратите устройството си за ремонт, без да се налага да изтривате данните в него. Когато е в режим на ремонт, сервизните техници няма да могат да получат достъп до личните ви приложения и данни, но все пак ще могат да проверят функционалността на системата на телефона за диагностика.

Режимът за ремонт използва механизма Dynamic System Updates, който позволява на смартфоните с Android да се зареждат в Generic System Image (GSI). Но вместо да се зарежда в GSI, режимът за ремонт използва оригиналния образ на системата, комбиниран с нов образ на потребителските данни, като симулира свежа инстанция на операционната система. Когато излезете от режима за ремонт, тази инстанция се премахва и се зареждате отново в предишния образ на потребителски данни.

Влизането и излизането от режима на поправка изисква паролата ви за заключване на екрана, така че техниците няма да могат да получат достъп до лични данни дори след рестартиране.

Виждали сме, че производителите на оригинално оборудване предлагат подобни функции в своите телефони. Samsung има режим за поддръжка в One UI, докато Google се очаква да предостави режим за ремонт на Pixel с пускането на функцията Pixel през декември 2023 г. Това ново допълнение към режима за ремонт е за по-широката екосистема на Android и трябва да бъде налично в бъдещите версии на Android.

Така че следващия път, когато се наложи да изпратите телефона си за проблем ще имате по-малко неща, за които да се притеснявате. Създаването на резервно копие на данните все пак ще остане препоръчително.

Снимка: Unsplash

Виж още: Повече от половината от населението на света вече притежава смартфони

 

Тагове: