Световната премиера на хечбека Mazda 3 от ново поколение се състоя вчера по време на автомобилния салон в Болоня. Автомобилът е с изцяло прекроена каросерия и с нова предница с огромни въздухозаборници в предната броня и оригинална секция за фаровете против мъгла. Петвратият модел е с дължина 4460 мм, широчина 1755 мм и височина 1470 мм.

Стоповете са изпълнени в стила на Mazda 6. 0,30 е коефициентът за аеродинамично съпротивление на хечбека. Нивото на шума в купето е намалено средно с между 6 и 11%. Контролният панел е с две секции, като в горната му част са разположени дисплеите на бордовия компютър, а в долната блокът за управление на цялата бордова електроника. Практична централна конзола с плъзгащи се странични облегалки за ръцете, по-близко разположен скоростен лост и ергономичен дизайн са силните козове на интериора. Аудиосистемата е Bose с десет високоговорителя и хендсфри система с Bluetooth за клетъчните телефони и всякакъв вид плейъри. Воланът също е нов, а в интериорът вече е изработен от много по-качествени материали.

Окачването е McPherson отпред и многолостово отзад, но каросерията е станала много по-лека и здрава. Гамата на бензиновите мотори си остава старата 1,6-литров двигател с мощност 105 к.с. и 2,0-литров с макс. мощност 150 к.с. Палитрата на дизеловите силови агрегати е обогатена с нов 2,2-литров, спряган в две версии на мощността 150 или 185 к.с. Новите дизели отговарят на изискванията на нормата Евро 5 благодарение на новите фирмени филтри за твърди частици.

Система за достъп без ключ, датчици за налягането в гумите и адаптивни фарове, са другите предимства, с които хечбекът ще изкушава купувачите. Интересна е и системата за видимост на мъртвите точки, вече приложена при Mazda6, както и камерата за обратно виждане, които ще улесняват шофьора.

Продажбите на модела в Европа ще започнат от пролетта на 2009 г. 1,8 млн. бройки от автомобила са продадени пет години след старта на продажбите на първото поколение на Mazda 3, което я превърна в най-продавания модел на марката. Общо 90 награди е спечелил този автомобил от 2003 г. насам, съобщава агенция Speed-Press от Болоня.

Тагове: