Fujifilm избраха интересно приложение на техния средноформатен безогледален фотоапарат GFX100, като представиха подобрения му вариант GFX100 IR, оборудван с възможността да създава инфрачервени изображения, приложими в науката, реставрации и дори по време на криминални разследвания.  
Функцията Pixel Shift Multi-Shot разкрива сложни детайли в изображение или сцена, които не могат да бъдат открити без инфрачервена светлина. Потребителите ще имат възможност да правят снимки, като използват различните дължини на светлинните вълни. От Fujifilm поясняват, че тази функция може потенциално да доведе до разкриване на неподозирани тайни, умело прикрити в някои от най-ценните артефакти в историята и изкуството. Възможностите на технологията биха били от полза и в процеса на експертното оценяване на различни предмети с предполагаема висока културна стойност или доказателства. 

 
Разбира се, ако сте фалшификатор на картини и доволно потривате ръце, ще трябва да ви разочароваме - GFX100 IR няма да се предлага свободно на пазара, като дори и цената му не е все още официално обявена.  
Ако пък сте един от малцината, притежаващи стандартния модел на GFX100, на сайта на Fujifilm са ви подготвили един специален подарък - подновена версия на firmware на устройството ви, което ще го изстреля от 102 мегапиксела до цели 400. Може би се чудите как се случва това - ето и официалното обяснение: 102-мегапикселовият сензор се комбинира с този, отговарящ за стабилизацията. Ъпдейтът ще помогне да се осъществи плавно изместване с 0.5 пиксела, докато улавя 16 отделни RAW изображения. След това новият софтуер на Fuji Pixel Shift Combiner обединява тези RAW файлове в единични 400-мегапикселови цифрови отрицателни (DNG) изображения, които приложения като Capture One могат да редактират.  
Разбира се, подобно изображение разкрива изключително много детайли, които обаче се отразяват в големината на файла, което от своя страна е предизвикателство за стандартните компютри. Съответно си помислете добре, преди да инсталирате ъпдейта. От Fujifilm предупреждават, че това е по-скоро опция за специалисти в области като наука и култура и не е особено подходящо за любителите. Въпреки че ако сте от последните, едва ли сте инвестирали около 10 000 щатски долари в притежанието на GFX100.  

Снимки: Fuji

Виж още: Девет фотоапарата на Fujifilm стават уебкамера за вашия Mac