От няколко години процесорите Snapdragon на Qualcomm захранват изключително Arm-базирани компютри с Windows, като предлагат няколко предимства в сравнение с традиционните компютри. Сега изглежда, че две известни компании са готови да се присъединят към създаването на Arm-базирани Windows чипове.

Ройтерс съобщава, че и AMD, и NVIDIA разработват Arm-базирани процесори за персонални компютри, позовавайки се на двама запознати източници. Изданието съобщава конкретно, че чиповете на NVIDIA ще работят с Windows.

Беше широко известно, че Qualcomm доставя изключително чипсети за компютри с Windows, базирани на Arm. Ройтерс обаче съобщава, че това споразумение ще приключи през 2024 г. и че AMD и NVIDIA могат да продават предстоящите си чипове още през 2025 г.

Съобщава се, че Microsoft насърчава AMD и NVIDIA да предлагат "усъвършенствани функции на изкуствения интелект". В противен случай бихме си представили, че всички Arm-базирани чипсети от тези марки ще предлагат и някои функции, насочени към игрите, като графичен хардуер от настолен клас и технология за увеличаване на мащаба на изображението.

Не очакваме 5G свързаност, тъй като AMD и NVIDIA изостават от Qualcomm в областта на клетъчната свързаност. NVIDIA обаче обяви партньорство с MediaTek по-рано тази година, макар и в областта на автомобилите. Така че теоретично е възможно NVIDIA да се възползва от тази сделка, за да вкара 5G модеми в процесорите си за персонални компютри.

Така или иначе, базираните на Arm процесори за персонални компютри традиционно се радват на много по-добър живот на батерията, отколкото x64-базираните чипове на компании като Intel и AMD. Това позволява много по-голяма издръжливост на лаптопи или по-тънки и по-леки конструкции.

Qualcomm има дълга история по отношение на Arm-базираните версии на Windows, като се започне с чипсетите за ограничената и злополучна платформа Windows RT в началото на 2010 г. През 2017 г. обаче компанията показа чип за компютър, който може да работи с пълноценна версия на Windows.

Този чипсет и последвалите го чипове Snapdragon PC бяха похвалени заради дългия живот на батерията, възможностите за свързване и възможностите за изкуствен интелект, но получиха критики заради липсата на мощност. Тази критика се засили след преминаването на Apple към Arm-базирани чипове за своите компютри през 2020 г., тъй като Apple M1 и последвалите го чипове на Apple значително превъзхождаха PC чиповете на Qualcomm.

Очаква се Qualcomm да пусне амбициозен чипсет Snapdragon X Elite тази седмица, като използва технологията за персонализирани процесори, получена от придобиването на Nuvia. Въпреки това съобщеното навлизане на AMD и NVIDIA в микса може значително да повиши сегашните ниски продажби на Arm-базирани компютри с Windows, като същевременно намали пазарния дял на Qualcomm.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nvidia ще пусне Super версии на GeForce RTX 40 серията

 

Тагове: