Днес NVIDIA обяви пусковата дата на видеокартата RTX 2070 - 17 октомври. Тя ще бъде по-достъпният модел на производителя с новата Turing архитектура, позволяваща до шест пъти по-висока производителност при ray tracing в сравнение с предишното поколение ускорители.

Този факт тепърва ще придобие истинска значимост когато разработчиците на игри започнат да употребяват реалновремев ray tracing в графиката на своите заглавия. Допреди Turing той просто не беше по силите на потребителската категория хардуер.

RTX 2070 видеокартите ще са налични в стандартна ($499) и Founder's версия ($599). Последната работи на до 1719MHz в бууст режим, вместо 1620MHz при стандартната версия, като базоват тактова честота и при двете е 1410MHz. Също така и двете разновидности имат по 8GB GDDR6 памет със скорости до 14Gbps (гигабита в секунда). Шината на паметта е 256-битова и позволява поток на данни от 448GB/s (гигабайти в секунда).

Охлаждането е обезпечено от двойка вентилатори с по 13 крила на перка и новоразработена изпарителна камера. Стандартната версия консумира до 175W мощност, а Founder's версията - до 185W. Стандартно, картите имат DisplayPort, HDMI, USB Type-C и DVI-DL портове, като различните производители имат свободата да предлагат свой набор от портове.

Като цяло RTX2070 изглежда обещаващо и ще се продава на апетитна цена. Благодарение на нея, много повече геймъри-ентусиасти ще имат достъп до графика с реалновремев ray tracing, когато ерата ѝ настъпи.

Тагове: