От много, много отдавна чакаме по-конкретна информация за следващото поколение потребителски и геймърски видео карти на Nvidia. След GDC 2018 и още няколко събития вече имаме такава. 11-серия е на път и по последна информация архитектурата й е наречена Turing, макар Ampere и Volta (изглежда запазено за картите с научна насоченост) все още на места са сочени като възможни имена. И това не е единственото неизвестно или несигурно в информацията, която събрах за новото поколение GeForce.

Някои източници посочват, че това наистина ще бъде 11-серия и видео картите ще продължават логичната си номерация след GTX 1080 с GTX 1180. Други обаче смятат, че Nvidia ще се хвърли директно на номеруване като GTX 2070. Ето какво още знаем.

Спецификациите на GeForce GTX 1180

Избирам да наричам флагмана на предстоящата серия с това име, а не с GTX 2080, тъй като е посочено в информация, придобита по неизвестен начин от Wccftech. Технологичният сайт пише, че спецификациите на GTX 1180 ще са модерният еквивалент на GTX 1080Ti, а не на потребителския флагмант GTX 1080.

Очаква се GTX 1180 да има 3584 CUDA ядра, 256-битов GDDR6 интерфейс и между 8 и 16 GB GDDR6 памет, клокната до 16 Gbps. Тоест е вероятно GTX 1180 да работи на честота от 512GB/s. За сравнение - GTX 1080 е с честотен капацитет от 320 GB/s, а GTX 1080Ti - 484GB/s. От сайта твърдят още, че самият графичен процесор ще бъде клокнат някъде на 1,6GHz с възможност за овърклок до 1,8Ghz. TDP (thermal design power) пък ще удари между 170 и 200 W.

Пак ще напомня да не вярвате напълно на тези данни, поне докато Nvidia не ги потвърди. Ако обаче се окажат верни, това ще означава, че GTX 1180 ще предложи 1,5 пъти по-добро представяне от GTX 1080. Доста добро подобрение над карта, която е вече на две години.

Алън Тюринг има огромен принос към развитието на компютърните науки с формулизирането на концепциите за алгоритъм и изчислимост


Цена?

Добре, пригответе се! Всъщност няма смисъл. На всички ви е пределно ясно, че всяка видео карта, която завършва на -80, идва със стабилна цена. От Wccftech посочват, че GTX 1180 ще ви струва 699 долара или с 100 долара над дебютната цена на GTX 1080. Може да се надяваме, че с падането на цените на графичните процесори тази сума ще намалее. GDDR6 паметта обаче дава достатъчно голяма причина на Nvidia да пораздуе цените.

Кога изобщо ще излезе?

През последната година имах няколко логични предположение за това кoга Nvidia изобщо ще представи новото поколение GeForce и всеки път логиката ме предаде. За това сега няма да спекулирам сама, а ще се опра на колегите от други медии.

TweakTown каза, че картите не просто ще бъдат представени, но ще излязат в продажба до края на април. При все че остават три дни до края на месеца, това няма как да стане. Освен ако от Nvidia не са супер сигурни във финансовия си успех и не пуснат изненадващо новото поколение в понеделник.

Според Tom’s Hardware дебютът на Turing ще се състои в средата на юни. DigiTimes пък директно се насочват към началото на юли. Аз бих заложила на есенна премиера, която да позволи пускането на картите на промоционални цени за коледния сезон.

Ако случайно сте пропуснали да изгледате филма "Игра на кодове" с Бенедикт Къмбърбач, горещо ви го препоръчвам.

Драмата Turing/Ampere/Volta и GTX 1180 срещу GTX 2080

Не мога да не се върна обратно към този въпрос и да изясня някои неща. И така, защо Turing, а не Volta? Както написах по-горе, очаква се GTX 1180 да е модерният еквивалент на GTX 1080 Ti, а не на обикновената GTX 1080. Това ме води до идеята, че може би Ti версията на новите модели ще прилича повече на стандартните Titan карти в опит серията Titan да се пренасочи изцяло към научна дейност и да излезе от геймърския сегмент. Това би било логично решение от страна на Nvidia, като вземем под внимание факта, че най-новият Titan V (Volta) е създаден специално за AI изследвания. Да не говорим, че титаничните цени на тези видео карти и повечето време за разработка, което получават Ti картите попринцип, поставят серията Titan в положението на твърде скъпи и дори не толкова добри еквиваленти за гейминг.

Колкото до Ampere, тук отново може да следваме пътя на логиката. Ако Volta бъде запазено само за наистина високия клас, с възможности за AI изследвания и разработка, а Turing обележи потребителския клас, то Ampere ще е наименованието към бизнес ориентираните графични процесори. Разбира се, напълно е възможно Turing и Ampere да разменят местата си преди официалното излизане на картите.

Сега към номерацията. Има две причини GTX 2080 да изглежда привлекателен еквивалент на GTX 1180. Първо, ще позволи на Nvidia да отбележи подобаващо преминаването към GDDR6 памет като нарече новата серия директно 20, а не 11. И второ, по време на GDC конференцията на Nvidia се чуха слухове именно за GTX 2070 и GTX 2080, отразени от TweakTown.

Това е всичко, което знаем към момента. Повече спекулации, отколкото твърда информация, но след двугодишно чакане дори това е достатъчно, за да ни надъха за предстоящия дебют на Nvidia Turing.

Тагове: