Днес е трудно да пазиш тайни от технологичните журналисти и публиката. Такава е ситуацията и с новите флагмани на Samsung Galaxy S9/Galaxy S9+, за които научихме почти всички дни преди официалната им премиера на Световния мобилен конгрес в Барселона. Ключовото обаче е "почти", защото корейският производител не само потвърди слуховете, но и ни разкри още от ключовите възможности на смартфоните. В центъра на всичко попада камерата.

"Само когато технологията е в ръцете на хората, само тогава магията работи", обяви Кох от сцената на събитието на Samsung, като добави, че именно потребителите са тези, които отварят вратата към нови светове. Кох наблегна и на революционната камера, която вижда "независимо от светлината", като добави, че това е първата камера, която позволява на потребителя да изживее света така, както го вижда.

След Galaxy Note8 двойната камера влиза и в тази флагманска серия на Samsung с Galaxy S9+. Въпреки че Galaxy S9 няма втори основен сензор, и двата телефона разполагат с технологията Dual Aperture. Нейната роля е не само да помага снимките при ниска светлина да са по-добри, но и да можете да заснемате видео на много забавен каданс и да се възползвате от персонализирани емоджита в смесена реалност.

Двойната камера на Samsung Galaxy S9+. Поглед и към по-удобно разположения сензор за пръстови отпечатъци

Двата нови модела идват със стерео говорители, настроени от AGK, Dolby Atmos аудио с 360-градусов звук и запазват красивия Infinity Display, познат ни от Galaxy S8.

Да се върнем обаче на камерата. От Samsung наблягат на сензора Super Speed Dual Pixel, който се отличава с бързина и с отделен обработващ чип и памет, която да помогне за по-добрите снимки. Но и видео. Интересно е въвеждането на Super Slow-mo (супер забавен каданс) - запис на видео в 960 кадъра в секунда. Новите флагмани имат и функция за автоматично засичане на движението (Motion Detection). Този интелигентен режим засича движението в кадъра и автоматично започва запис - потребителят единствено трябва да нагласи как иска да изглежда сцената. Приятната добавка е, че след като заснемете видеото на забавен каданс, имaте възможност да избирате между 35 музикални теми, с които да го разнообразите. Можете да пуснете видеото и отзад напред, а готовият файл дори може да краси заключения ви екран.

Подобрението във фотографията при ниска светлина идва от споменатата Dual Aperture (двойна бленда - f1.5/f2.4) функция. Тя автоматично избира подходящата бленда, за да направи снимката максимално добра според ситуацията.

Сред по-забавните функции са новите емоджи в смесена реалност (AR Emoji). Те използват машинно обучение, за да засекат над 100 лицеви изражения и да ги пренесат в 3D средата. Можете да кимате, да намигате, да правите не само видео, но и стикери и GIF-чета. По време на демонстрацията от Samsung показаха точно колко лесно може да се използва функцията. Достатъчно е да насочите предната камера към себе си, сякаш правите селфи, и тя ще пренесе лицето ви в 3D средата. Интересно е, че лицето ви си има тяло, ръже и крака, за да бъде пълно и завършено виртуално човече. Можете да променяте дрехите му, да добавяте аксесоари и да анимирате различни емоции. То следва и израженията ви. Ако това не ви допада, можете да правите емоджита с животни и дори с някои от героите на Disney, сред които Мики и Мини Маус или семейството "Невероятните".

Сред останалите новости влиза и развитието на Bixby, който може все повече директно в приложението на камерата. Благодарение на машинно обучение умният асистент дава полезна информация на потребителя за заобикалящата го среда, директен превод в реално време и директен линк за покупка на продукта в кадър. Ако пък сте на диета и следите приема на калории, камерата ще разпознава храната, която е в кадър, и автоматично ще въвежда калориите ѝ в приложението Health. "Технологиите ни помагат да живеем по-добре. Искаме Bixby да направи живота ви по-лесен", обобщиха от Samsung.

Новите Galaxy S9 и Galaxy S9+ идват със сертификат IP68 за водо- и прахоустойчивост, запазват безжичното зареждане и поддържат microSD карта до 400 GB.

Визуално вече имахме достатъчно добра представа как изглеждат Galaxy S9 и Galaxy S9+ и тя се потвърди. Двете устройства нямат драстични промени спрямо предшествениците си, но, разбира се, имат ново място за сензора за пръстови отпечатъци. Той вече е на по-централна позиция и е по-лесен за достъп и ще ви е по-трудно да зацапате камерата си. 

Марк Нотън, директор продуктово портфолио, отдели време на мултимедийните възможности на телефоните. Той започна от екраните - "Ярки цветове, красиви детайли... екран, който ви дърпа", като добави, че яркостта е още по-висока. Това е наистина сериозно постижение, тъй като Galaxy Note8 вече беше първенец в света на смартфоните по този показател.

Galaxy S9 идва с 5.8-инчов Quad HD+ извит Super AMOLED екран, основната камера е 12 MP с оптична стабилизация и двойна бленда, а предната камера е 8 MP  (f/1.7). Процесорът е 64-битов 8-ядрен, изработен по 10-nm процес. Оперативната памет е 4 GB, а вътрешната памет е 64/128/256 GB. Батерията е 3000 mAh.

Samsung Galaxy S9

"Плюс" версията има 6.2-инчов Quad HD Super AMOLED екран, на задния панел е двойна основна камера - едната е широкоъгълна, а другата - телефото. И двете имат оптична стабилизация, като и двете са с 12 MP сензор. Предната камера остава 8 MP. Тук и оперативната памет е по-голяма и достига 6 GB, а батерията е 3500 mAh.

Операционната система на телефоните е Android 8.0 Oreo, облечена в интерфейса на Samsung. Добрата новина е, че с всеки нов модел той става все по-лек и приятен. Сега той идва и с някои нови възможности. Едната от тях е насочена към уведомленията. Сега, когато работите с дадено приложение или гледате видео и получите уведомление - просто го натиснете и то ще се появи над това, което правите като pop up. Така ще можете да отговорите бързо и да продължите с предишните си занимания.

Другата новост, която Нотън показа от сцената, е малка, но удобна. Ако сте задали автоматично завъртане на дисплея според ориентацията, това вече ще работи и за началния екран.

Телефоните имат и високо ниво на защита чрез Knox, като Samsung вграждат важен пласт от интелигентност в цялата система. Това означава, че Bixby ще бъде много повече от асистент в камерата или органайзер, той ще бъде интелигентната машина зад слоевете защита на Knox. От Samsung наблегнаха, че скоро ще видим и сериозно обновление на Bixby, който ще се качи до втора версия. Със сигурност е интересно да видим какво още ще може той.

 

Телефоните излизат в продажба на 16 март, а Samsung ще представи и нова програма за ъпгрейд от по-стар модел на компанията.

Очаквайте и първите ни впечатления от новите телефони!

Последните новини, премиери и видеа на живо от Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) можете да следите на нашия специален раздел MWC 2018.

Тагове: