Опцията за криптодобив може и да е изключена, но сега се оказва, че новата Nvidia RTX 4090 е доста добра не само в игрите, но и в хакването. Поставете осем карти от този вид в система за разбиване на пароли – за нищожните 13 000 долара – и можете да разбиете парола от осем знака само за 48 минути.

Базираната на Ada Lovelace карта продължава да демонстрира нови показатели, за да докаже какъв абсолютен GPU звяр има в сърцето си, а появата ѝ в бенчмарка HashCat подчертава криптографските възможности на ядрото AD102.

Представянето беше подчертано от изследователя по сигурността Сам Кроли, който туитна в петък, че има „безумно >2x повишение спрямо 3090 за почти всеки алгоритъм“. В същата тема той също посочи, че картата е малко над три пъти по-бърза от Radeon RX 6900 XT на AMD.

Разглеждайки числата, други потребители на Twitter предполагат, че това би означавало, че скромна колекция от карти RTX 4090 може да премине през всяка една възможна комбинация за стандартна парола от осем знака – включително главни и малки букви, цифри и символи – за по-малко от час.

И този резултат е постигнат, тествайки AD102 срещу протокола за удостоверяване на New Technology LAN Manager (NTLM) на Microsoft, което е нещо, което ще видите инсталирано в много корпоративни системи.

Това значително намалява разходите за декриптиране на пароли, което трябва да ви накара точно сега да проверите колко сигурни изглеждат вашите собствени пароли с имена на домашни любимци. Въпреки че трябва да бъдем честни, през 2022 г. най-често срещаните комбинации все още са 123456 и 123456789, така че за по-голямата част от паролите няма да ви трябва скъпо оборудване за кракване, за да преминете през нечия проста защита.

Но ако една карта трябва да бъде поставена срещу списък с най-добрите няколкостотин пароли, които се използват в момента, може да ѝ отнеме само няколко секунди, може би милисекунди, за да разбие повечето пароли. Въпреки че най-вероятно няма да искате това, което е „скрито“ зад такива слаби мерки за сигурност.

Ако обаче се притеснявате, използвайте добър мениджър на пароли, който съхранява пароли с дължина между 12 и 128 знака, и тогава дори този вид метод на груба сила ще отнеме много повече време, за да премине през защитата.

Снимка: Unsplash

Виж още: Пазете се от хакери, които крадат личните ви данни през Google Translate