Измина 94-ата церемония по връчване на Оскарите и вместо с изненади при категориите вниманието на всички беше привлечено от самата церемония. Разбира се, както може да се очаква, интернет е изпълнен с основната случка, а именно конфликта между Крис Рок и Уил Смит. По време на самата церемония комикът се пошегува с Джейда Пинкет-Смит, че явно се готви за продължение на филма "Редник Джейн" (филмът е от 1997 г. с участието на Деми Мур, като за ролята тя обръсна цялата си коса). Поводът за шегата е, че самата Джейда Пинкет-Смит беше избрала тоалет в зелено (явно нюансът е напомнил на Рок по някакъв начин униформите на военните), а главата й е обръсната поради заболяване. Освен това актрисата се появи и в един от най-обсъжданите филми за 2021 г. - The Matrix Resurrections - в нейната емблематична роля на Niobe. Съчетанието на тези детайли определено е провокирало Крис Рок да импровизира, като това не е първата му шега, насочена към Джейда Пинкет-Смит по време на официална церемония по връчване на Оскарите. Тази обаче предизвика доста напрежение в залата и след няколко минути видяхме съпруга на актрисата - Уил Смит - да се качва на сцената и да удря шамар на Крис Рок. Реакциите на останалите присъстващи бяха емблематични, като самият Смит малко по-късно се извини за случилото се по време на благодарствената си реч по повод получаването на наградата си за Най-добър актьор в главна роля.

Разбира се, организаторите се разграничиха от случката, като няколко пъти повториха, че не толерират насилие и това не е част от сценария. Но пък определено тя отмести за кратко фокуса, който очаквано се постави върху войната в Украйна и - разбира се - самите печеливши.

Както знаем, на тази церемония винаги има едно име, което се откроява над останалите, и тази година това беше CODA. Продукцията влиза в историята, като първото заглавие на стрийминг платформа получил наградата Най-добър филм, което неочаквано изстрелва нагоре позициите на услугата Apple TV +. Но полученият Оскар не е самотен - към него се прибавят още наградите за Най-добър адаптиран сценарий и Най-добър поддържащ актьор.

Очаквано шедьовърът на Дени Вилньов Dune покори 6 категории, печелейки Оскарите за най-добър дизайн, най-добри визуални ефекти, най-добра кинематография, най-добър монтаж, най-добър звук и най-добра музика.

Следващото запомнящо се заглавие беше “Силата на кучето”, като въпреки множеството си номинации продукцията успя да се добере до една, но изключително значима награда - тази за Най-добър режисьор. По този начин Джейн Кемпиън се превърна в първата жена, номинирана два пъти в тази категория. По ирония на съдбата през 1994 г. тя не я спечели за сметка на тогавашния победител Стивън Спилбърг за “Списъкът на Шиндлер”. През 2022 г. резултатът е “изравнен”, защото Спилбърг отново присъстваше с номинация в категорията заради неговия най-нов филм “Уестсайдска история” - римейк на оригинала от 1961 г.

Останалите награди бяха разпределени както следва:

Най-добър актьор в главна роля - Уил Смит, "Крал Ричард"

Най-добра актриса в главна роля - Джесика Частейн, "Очите на Тами Фей"

Най-добра актриса в поддържаща роля - Ариана Дебоуз, "Уестайдска история"

Най-добър оригинален сценарий - Кенет Брана, "Белфаст"

Най-добър чуждоезичен филм - "Карай колата ми"

Най-добър игрален късометражен филм - "Дългото сбогуване"

Най-добър кратък документален филм - "Кралицата на баскетбола"

Най-добър анимационен филм - "Енканто"

Най-добър кратък анимационен филм - "Чистачки"

Най-добър документален филм - "Лятото на душата"

Най-добър дизайн на костюми: "Cruella"

Оригинална песен - "No Time to Die" от No Time to Die - Billie Eilish и Finneas O’Connell

Снимки: Shutterstock

Виж още: Пет яки сериала, които да гледате през тази пролет