Пролетта на 2022 се оказва нетипично наситена със силни премиери. С много труд (и доста компромиси) подбрахме пет от най-яките предстоящи продукции, които според нас заслужават вниманието ви. Имайте предвид, че те далеч не са единствените яки неща в непрекъснато растящия списък от силно кино съдържание, с което ни радват в последно време популярните стрийминг услуги – просто това е нашата лична селекция за най-доброто от доброто. 

 

Moon Knight

Премиера: 30 март по Disney+

При все че много фенове твърдят, че Марк Спектър а.к.а. Moon Knight е просто копие на легендарния Batman (Dark Knight) от DC вселената, героят на Marvel всъщност притежава достатъчно уникални индивидуални черти, за да опровергае тази конспиративна теория. Спектър е един от най-интересните комикс персонажи, тъй като за разлика от повечето Marvel творения той е повече обикновен човек и по-малко истински супергерой със свръхестествени умения. В това отношение безспорно могат да се открият някои интригуващи паралели с култовия Брус Уейн. За разлика от него обаче Спектър страда от особена форма на дисоциативно разстройство и именно върху този интригуващ аспект от персоната на Moon Knight ще е съсредоточен минисериалът на Disney+.

Идеята на създателите му е да пресъздадат борбата на Спенсър с неговите собствени демони, което вероятно ще открои продукцията на фона на вече леко поомръзналите ни в последно време superhero story клишета.

Интересен ще е също така и фактът, че за разлика от всички предходни Disney+ серии Moon Knight е по-скоро стенд алоун история, т.е. не е свързана директно с мотиви и персонажи от голямата MCU киновселена.

Отделно от тандема Оскар Айзъкс/Ийтън Хоук като съответно герой и злодей очакваме много, ама наистина много добри неща.

 

Tokyo Vice

Премиера: 7 април по HBO Max

След доста дълго, почти седемгодишно отсъствие от голямата киносцена култовият Майкъл Ман се завръща в ролята на изпълнителен продуцент за една от най-обещаващите телевизионни драми през пролетния сезон на годината. Tokyo Vice е сериал отчасти базиран на публикуваните през 2009 мемоари на Джейк Адълстейн – американски журналист, описващ работата си като криминален репортер към градското полицейско управление на японския мегаполис Токио. Извън това за сюжета се знае малко, но комбинацията от ветеран тежка категория като Кен Уатанабе и изгряващ млад талант в лицето на Ейнсъл Елгорт предвещава истински силен спектакъл.

Освен това историята явно се върти около обвитата с мистика японска мафия Якуза, така че едва ли ще ни е скучно.

 

The Offer

Премиера: 28 април по Paramount+

Искате ли да знаете как е създаден култовият филм „Кръстникът“? Ако отговорът ви е да, то този сериал е точно за вас. Историята ще проследява изпълнения с перипетии път към успеха на легендарния Франсис Форд Копола и една от неговите най-емблематични творби. Пригответе се за интимен поглед към създаването на един от най-култовите кино шедьоври на всички времена, както и към превратния ефект, който филмът има върху цялата холивудска индустрия.

 

Star Trek: Strange New Worlds

Премиера: 5 май по Paramount+

Преди легендарния Джеймс Т. Кърк да поеме към неизвестното, един друг не по-малко култов Star Trek капитан отъпква пътя на човечеството в необятните предели на Космоса. Неговото име е Кристофър Пайк, а ролята му отново ще поеме Ейнсън Маунт, който го изигра и в Star Trek: Discovery.

За сюжета на Strange New Worlds уви, се знае малко, но за разлика от една идея по-философския Discovery този пореден Star Trek спиноф изглежда обещава по-скоро завръщане към корените – едновременно на The Original Series и The New Generation. Иначе казано – завръщане към култовата, първоначална мисия на сериала. За забравилите припомняме: To explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

 

Obi-Wan Kenobi

Премиера: 25 май по Disney+

Вероятно една от най-дълго престоялите в креативната „фурна“ на Disney продукции – крайно необяснимо защо предвид на факта, че става дума за един от най-култовите и обичани персонажи в Star Wars вселената.

А може би именно поради тази причина – просто от студиото са се постарали повече от обичайното, за да са сигурни, че финалният резултат наистина ще е на висотата на очакванията на феновете и няма да ги разочарова.
Дали и доколко са се справили, предстои да разберем сравнително скоро – до премиерата на сериала има грубо около два месеца. Първият трейлър ни показва един поостарял и донякъде сразен Оби Уан – очаквано, след като действието в сериала ще се развива около едно десетилетие след събитията в Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith.

Едно от най-вълнуващите и интересни детайли около продукцията е фактът, че тя ще отбележи и голямото завръщане на Хейдън Кристенсен в Star Wars вселената, който отново ще поеме ролята на някогашния ученик и приятел на Оби Уан – Анакин Скайуокър, който, разбира се, на този етап вече е напълно погълнат от Тъмната страна на Силата и всъщност е мрачен ситски лорд, приел името Дарт Вейдър. Очертава се легендарен спектакъл, озвучен между другото с музиката на легендарния Джон Уилямс, който също се завръща специално за саундтрака на тази продукция. Очакваме с нетърпение!