Хю Хефнър, основателят на най-известното мъжко списание в света Playboy, почина на 91-годишна възраст в имението Playboy . Хефнър е роден на 9 април 1926 година в Чикаго, с баща Глен Хефнър, счетоводител, и майка Грейс Хефнър, учителка.

През 1953 година Хефнър инвестира 600 щатски долара от собствените си пари, за да създаде списанието Playboy, което се превръща в развлекателна империя за милиони долари. Най-големият успех на списанието е през 70-те година на ХХ век. Тогава се създават телевизионни предавания, джаз фестивали и низ от Playboy клубове, чиито коктейл сервитьорки носят заешки уши и опашки.

С течение на годините легендата Хеф се жени няколко пъти, включително за момичета на Playboy, така наречените Playmates. Много хора завиждаха на Хеф за фантастичния му живот, заобиколен винаги от красиви жени.

Самият той казва за себе си: "Бих искал да бъда запомнен като човек, който е променил света по някакъв положителен начин, в социален, сексуален смисъл. Ще бъда много щастлив с това. Аз съм дете, което е имало мечти и ги е накарало да се сбъднат".

През 1944 г., след като завършва гимназия, Хефнър се присъединява към американската армия като дописник за военен вестник. След Втората световна война той става промоционален копирайтър в списание Esquire, където започва да си играе с идеята за публикуване на списание за мъже.

След набиране на 10 000 долара финансиране от инвеститори Хефнър публикува дебютния брой на Playboy през декември 1953 г. На корицата е актрисата Мерилин Монро, гола.

Списанието също печели уважение със своите дълги интервюта с нашумели фигури като Мартин Лутър Кинг, Джон Ленън и Джими Картър.

Playboy процъфтява през 60-те и 70-те години, а Хефнър непрекъснато разширява своя запазена марка. Той беше водещ на телевизионните предавания Playboy Penthouse и Playboy After Dark.

През 1960 г. той стартира верига от ексклузивни Playboy клубове в градове в САЩ и в чужбина. А през 1971 г. Хеф купува известното имението на Playboy в Лос Анджелис, което скоро се превръща в негов основен дом и привлича знаменитости със своите пищни нощни партита.

След като Хефнър претърпява лек удар през 1985 г., той се оттегля от поста главен изпълнителен директор и приписва всички бизнес операции на Playboy на дъщеря си Кристи.

През 1989 г. Хефнър, който се е развел с първата си жена Мили преди 30 години, се жени за Кимбърли Конрад, 26-годишна, от която има две момчета. Двойката се разделя през 1998 г.

От 2000 година възходът на интернет порнография и списанията като Maxim удрят по бизнеса на Playboy и списанието губи фенове.

През декември 2012 г. Хефнър се жени отново, този път за Кристал Харис, на малка частна церемония в имението на Playboy. Той е на 86, тя на 26 години.

В едно интервю за списание Esquire през 2013 г. Хефнър заявява, че броят на жените, с които е спал, е "повече от хиляда".

Към края на 2015 г. тиражът на Playboy спада до около 800 000 броя и компанията обявява, че се предава пред реалностите на интернет, където всеки сексуален фетиш се обслужва. Въпреки че година по-късно това се отчита като грешка.

През 2016 г. дори и имението на Playboy се продава за 100 милиона долара, около половината от първоначалното искане от Хю Хефнър. Но това все още е най-скъпият дом, продаван някога в Лос Анджелис.

През последните години Playboy е прави голяма част от парите си от лицензиране на марката си и познатото лого със зайче и от парфюми, бижута и други продукти.

Хефнър държи световен рекорд на Гинес за най-дълга кариера като главен редактор на Playboy - повече от 60 години.

Тагове: