От Porsche отрекоха появилите се в германски медии твърдения, че се стремят да придобият 75 процента от Volkswagen. Както е известно производителят на луксозни спорти автомобили притежава вече 51 процента от компанията със седалище във Волфсбург.

За момента очевидно не отговарят на истината публикациите, че Porsche ще продължи да поглъща Volkswagen, се казва в изявление на компанията. Според източници придобиването на VW било с цел голям пакет от акциите да не попаднат в неприятелски ръце. Защото около 30 процента от частите, използвани в моделите на Porsche идват именно от Volkswagen.

Вторият по големина акционер е правителството на Долна Саксония, което притежава 20 процента от акциите. Това му дава право да упражни правото си на вето при маневри и промени, които застрашават 82 000 работници в заводите на VW в Германия.

На извънредно заседание на борда на директорите на Porsche на 7 март бе взето решение да бъде купен мажоритарен дял от акциите на Volkswagen. Бордът на директорите реши да бъдат предприети всички мерки за закупуването на допълнителен пакет акции, след като сделката бъде одобрена от антитръстовите органи.

Целта ни е да създадем един от най-силните и иновативни автомобилни концерни в света - каза шефът на Porsche Венделин Видекинг. - С него ще можем да се представим по-добре във все по-конкурентната среда в автомобилния бизнес.

Тагове: