През ноември тази година Световният фонд за дивата природа наема група водолази, които да разчистят изоставените риболовни мрежи от залива Гелтинг в Балтийско море, близо до германско-датската граница. Причината за това е, че в изоставените мрежи и други изхвърлени риболовни съоръжения все още се заплитат риби, морски костенурки, гмуркащи се птици и морски бозайници.

Водолазът изследовател Флориан Хубер споделя, че негов колега е видял “пишеща машина”. Оказало се обаче, че това не е никаква пишеща машина, а станалата така мистична машина “Енигма”, която нацистите използвали, за да кодират съобщенията си. Специалистите идентифицирали, че устройството притежава 3 ротора, което означава, че вероятно е била изхвърлена от надземен военен кораб, а не от нацистка подводница. Именно чрез въпросните ротори са се правели настройки, които да шифрират най-важните съобщения, като те трябвало да се променят на всеки 24 часа, но да бъдат еднакви едновременно при изпращача и получателя на тайното послание. Математикът Алън Тюринг заедно с неговите колеги обаче успяват да открият начин да разбият подобен тип код - постижение, което години по-късно кара историците да твърдят, че е съкратило войната с няколко години.  

Въпреки че е прекарала около 75 години на дъното на морето, “Енигма” се е запазила в перфектно състояние. Но на специалистите от Държавния археологически музей в Шлезвиг-Холщайн в Германия ще им отнеме поне година да я реставрират и да я въведат в подходящ вид. Иронията на историята е, че нещо, пазено в такава голяма тайна, скоро ще стане достояние на целия свят.  

 

Снимки: shutterstock

Виж още: Електрическата подводница, която можеше да пренесе кокаин на стойност 120 милиона долара