Panasonic представи своя водещ OLED телевизор за 2022 година - LZ2000, който се предлага с размери на екрана 55 инча, 65 инча и за първи път 77 инча.

Благодарение на специалната холивудска настройка и превъзходната точност на цветовете OLED телевизорите на Panasonic винаги са били един от най-добрите избори за гледане на филми и висококачествени телевизионни сериали. Новите подобрения в гейминг функциите правят LZ2000 също така и отличен избор за геймърите. Сред новите гейминг функции са изобразяване на панел с информация и настройки, наречен Game Control Board, автоматично откриване на графичен процесор NVIDIA, подобрения на латентността при игри с 60 Hz и съвместимост с HDMI2.1.

Усилията на Panasonic да предостави оптимално качество на картината и звука на потребителите независимо от типа съдържание, което гледат, и независимо къде и кога го гледат, продължават с оптимизацията на картината въз основа на цветната температура на околната светлина и по-плавно разпознаване на жанра с помощта на изкуствен интелект.

А пълното преработване на предните говорители отключва нови предимства при използването на телевизора, позволявайки прецизно насочване на звука в стаята. 
 
КАРТИНА, ОПТИМИЗИРАНА ЗА ВРЕМЕТО ОТ ДЕНЯ, ПРЕЗ КОЕТО ГЛЕДАТЕ

 
 
LZ2000 използва модерни сензори за отчитане на цветната температура на околното осветление и настройва нюансите на картината, за да осигури по-естествено възприятие, например когато гледате през нощта. 
Тази нова функция е базирана на Автоматичния AI режим на Panasonic, въведен миналата година, който използва изкуствен интелект за разпознаване на възпроизвежданото съдържание в реално време, за да може автоматично да оптимизира качеството на картината и звука спрямо съответния тип съдържание. Целта е да се осигури оптимално качество на картината и звука за всички потребители независимо от вида на съдържанието, което гледат, и без да се налага потребителите да променят настройките всеки път.  
 
Новото за 2022 г. е това, че LZ2000 използва сензори за отчитане на цветната температура на околното осветление, за да оптимизира картината също и спрямо времето от деня, през което се гледа. Това е важно, тъй като хората възприемат „бялото“ по различен начин в зависимост от околното осветление. Например в повечето европейски домове през нощта се използват лампи с топли цветове, което означава, че белите цветове на екрана могат да се възприемат като синкави и твърде студени. Новите сензори работят заедно с процесора HCX Pro AI, за да регулират всеки цветови тон поотделно въз основа на околното осветление по най-реалистичен начин, като по този начин осигуряват по-комфортно изживяване при гледане през нощта. Чипът HCX Pro AI работи по много интелигентен и оптимален начин, запазвайки цветовете, с които човешкото око е свикнало, като тоновете на кожата например, за да осигури изобразяване на естествена картина. 
 
Автоматичният AI режим вече открива още по-гладко какъв тип съдържание гледате и автоматично оптимизира качеството на картината и звука спрямо него. Например, ако гледате висококачествено филмово съдържание, вие ще бъдете пренесени в киносалона. Но ако гледате Световното първенство по футбол в Катар, LZ2000 ще открие това и на практика ще ви отведе на самия стадион. 
 
Целта на тези функции е да гарантират, че зрителите ще извличат максимума от своите телевизори, без да им се налага ръчно да коригират настройките всеки път. Но ако сте от хората, които се чувстват уверени и желаете да коригирате настройките ръчно, тогава можете да изключите автоматичните функции.  
 
НАСТРОЕН В ХОЛИВУД ЗА КИНЕМАТОГРАФИЧНО КАЧЕСТВО 
 
LZ2000 се предлага в конфигурации с размери на екрана 55 и 65 инча, а също така и 77 инча – това, което Panasonic определя като кинематографичен размер Master OLED Pro - Cinema Size. 
 
И трите размера използват последно поколение на конфигурацията Master OLED Pro за 2022 г., която е проектирана по поръчка на Panasonic и е предназначена да осигури още повече яркост чрез усъвършенстване на обработката и качеството на картината. Резултатът е допълнително подобрение при средните нива на яркост, осигуряващо по-изразително HDR качество и увеличена прецизност при възпроизвеждане на детайлите в по-светлите зони. 
 
Новият OLED телевизор LZ2000 комбинира технологичното съвършенство на Panasonic, зад което стои японското ноу-хау и инженеринг, с уменията на Стефан Соненфелд за настройка и оптимизиране на цветовете.  
 
Стефан Соненфелд, основател и главен изпълнителен директор на Company 3, е доверен сътрудник на едни от най-добрите режисьори в света. Соненфелд е сред малкото водещи художници, които са доказали силата и значението на цветовете при разказването на истории и емоционалната комуникация. Описан от NPR като „Да Винчи на филмите“, Соненфелд е приложил уменията си на колорист при създаването на много популярни филмови шедьоври през последното десетилетие: „Роди се звезда“, „Жената чудо“, „Човек от стомана“, „Красавицата и Звяра“, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, „Джурасик свят“, „300“ и др. И подобно на много други водещи колористи в ежедневната си работа той използва OLED екрани на Panasonic като голямоформатни клиентски монитори. Всъщност OLED телевизорите на Panasonic широко се използват в много студиа и постпродукционни къщи. 
 
LZ2000 поддържа изключително широк спектър от HDR формати, включително Dolby Vision IQ, Dolby Vision, Filmmaker Mode, HDR10+ Adaptive и HLG Photo – формат за статични изображения, който пренася фотографията в света на HDR.  
 
ЗВУКОВИ ПОДОБРЕНИЯ – НАСОЧЕН ЗВУК 


 
LZ2000 е оборудван със система за насочен звук в допълнение към конфигурацията 360° Soundscape на Panasonic, която е в състояние да осигури вълнуващо Dolby Atmos звуково изживяване. Множеството вградени говорители, насочени нагоре, настрани и напред, пресъздават обгръщаща сферична звукова арена от източник с Dolby Atmos звуков формат. 
 
Panasonic беше първият телевизионен производител, който използва вградени говорители, насочени нагоре и настрани, а тази година Panasonic напълно преработи предните говорители, като ги замени с редица от говорители (голям брой говорители, подредени в един ред), разположени по цялата дължина на телевизора, зад предната решетка.  
 
Редицата от говорители предлага много предимства, включително пресъздаване на по-широка звукова арена и по-прецизен чист звук. Освен това тя позволява и възпроизвеждане на насочен звук. С помощта на много интуитивен и лесен за употреба графичен потребителски интерфейс LZ2000 дава възможност за регулиране на относителната сила на звука в различни части на стаята. Предвидени са три режима: режим Pinpoint (Точка), който позволява звукът да бъде насочен към една определена точка; режим Area (Зона), който ви позволява да прехвърлите звука към група хора в определена част от стаята, и режим Spot (Място), който увеличава силата на звука на едно определено място, като същевременно другите зрители продължават да чуват нормален звук. 
 
Насоченият звук отключва нови предимства при използването на телевизора. Родителите, чиито малки деца спят зад стената от другата страна на стаята, могат да насочат звука далеч от тях, така че децата да спят спокойно, като същевременно родителите се наслаждават на страхотен звук. Друго практическо приложение е възможността да увеличите силата на звука само за един зрител, който не чува добре, но не и за останалите зрители. 
 
ПОДОБРЕНИЯ В ГЕЙМЪРСКИТЕ ИЗЖИВЯВАНИЯ 
 
Panasonic LZ2000 предоставя нови подобрения за нарастващия брой геймъри, които избират телевизорите Panasonic като свои монитори за игри.  
 
Изцяло новата функция, наречена Game Control Board, обединява всички необходими настройки и информация за играта на едно място и ги представя с наслагване върху самата игра – така че никога да не се налага да спирате играта, за да получите достъп до тях. Освен това достъпът до Game Control Board може да бъде програмиран да се осъществява само с едно натискане на дистанционното управление чрез присвояване на персонализирания бутон my App. 
 
Панелът Game Control Board предоставя достъп в реално време до следните ключови функции и информация: 
 
Информационен панел – тази част показва цялата информация, идваща от играта, като кадрова честота, HDR метаданни и данни за квантуването на цветността. 
Dark Visibility Enhancer (Подобрител на видимостта в тъмните части) – позволява на геймъра да коригира детайлно частите от тъмните сцени, близки до черния цвят, което подобрява видимостта на маршрута напред или улеснява откриването на врагове, криещи се в сенките. 
HDR Tonemap (HDR тонално картографиране) – показва текущите настройки за HDR тонално картографиране, които могат да бъдат „Изключено“ (игровата конзола управлява тоналното картографиране); „Включено“ (телевизорът управлява тоналното картографиране) и „Динамично“ (телевизорът анализира входящите кадри в реално време и извършва динамично тонално картографиране сцена по сцена дори при статичен HDR източник). 
Input Lag and VRR (Закъснение на входа и VRR) – изобразяване и регулиране на закъснението на входа и настройките за VRR. 
Viewing Mode (Режим на гледане) – позволява на геймъра в реално време да промени режима на гледане и да види ефекта на живо, за да избере изгледа, който предпочита. 
 
Друга нова функция е SPD Auto Game Mode – автоматично откриване на съвместими графични процесори NVIDIA (напр. RTX30--), поддържащи HDMI2.1 4K HFR/VRR, което позволява на LZ2000 автоматично да оптимизира както закъснението на входа, така и настройките за VRR, за да осигури перфектното геймърско изживяване. 
 
Panasonic също така допълнително намали забавянето на входа при 60 Hz игри, които се поддържат от повечето игрови конзоли, чрез новия режим 60Hz Refresh Mode. 
 
LZ2000 ще поддържа и ключови HDMI2.1 функции като висока кадрова честота HFR (High Frame Rate) и променлива честота на опресняване VRR (Variable Refresh Rate) при 120Hz с пълна 4K резолюция. Това прави LZ2000 идеален за комбиниране с най-новите игрови конзоли. Благодарение на поддръжката на VRR, LZ2000 може да реши много от потенциалните проблеми, идващи от страна на конзолата, като трептене и накъсване, ако изобразената разделителна способност и LOD (ниво на детайлност) са твърде високи или има твърде много ефекти или обекти, изобразени едновременно. При включена VRR телевизорът и конзолата синхронизират кадрите, за да осигурят по-плавно изобразяване. 
 
ПОДОБРЕНИЯ ПРИ MY HOME SCREEN 7.0 
 
LZ2000 е оборудван с най-новото издание на високо оценената операционна система за смарт телевизори на Panasonic My Home Screen 7.0, която поддържа всички основни услуги за поточно предаване на видео и съдържа някои подобрения по отношение на достъпността, както и при функцията myScenery. 
 
Panasonic работи с Германската федерация на слепите и слабозрящите, за да подобри достъпността за хора с увредено зрение. При LZ2000 потребителите ще получат достъп до всички свързани настройки за достъпност чрез бързо меню, което също така автоматично задейства гласови напътствия. Новото меню за достъпност предоставя и множество полезни функции. Могат лесно да се конфигурират гласово управление, аудио описания, подобряване на диалозите, субтитри за хора с увреден слух и др.
 
В допълнение към тези важни подобрения в използваемостта LZ2000 също ви помага и да се отпуснете. При функцията myScenery, която ви дава достъп до селекция от спокойни изображения и видеоклипове, сега са добавени и неподвижни изображения, както и набор от релаксиращи природни звуци от Joy Foundation, Inc., събрани от цялото земно кълбо, включително от Хаваите, Мадагаскар, а също и от Непал. 
 
LZ2000 също така поддържа вградени гласови услуги, позволяващи на потребителите да управляват някои основни телевизионни функции, като използват само гласа си. 

Снимки: Panasonic

Виж още: Как да изберем подходящия телевизор през 2022 година?