Българската компания за финансовите технологии Paynetics в сътрудничество с Matercard представиха първия дигитален портфейл в страната. Той се казва Phyre и предлага пълна дигитализация на дебитни карти, различните карти за лоялност, плащания между потребители и достъп до онлайн оферти на търговци. Това е мобилно приложение за смартфони и е налично в основните магазини на AppStore и Google Play.

Безконтактни разплащания

Всичко се осъществява безконтактно посредством технологията Near Field Communication (NFC), която е установена като стандарт при подобни транзакции. Мобилното приложение на Paynetics позволява на картодържателите освен да правят разплащания чрез смартфона си, така и да събират точки в картите си за лоялност или да ползват различни отстъпки. Всичко това е събрано на едно място. Единствено се изисква смартфонът да поддържа NFC, което не е проблем за по-голямата част от съвременните умни телефони.

Българско ноу-хау и световна защита

Българската компания отговаря за разработването на повечето функции на самото приложение. Mastercard помага с интегрирането на нейната технология Mastercard Digital Enablement Service (MDES), която го надгражда с добавянето на ново ниво на сигурност. Чрез нея се защитава номерът на картата и се гарантира висока сигурност на транзакциите, като това става чрез използването на „токени“. Всеки един от тях е уникален за дадено устройства и карта. Токенът се ползва като идентификатор при разплащанията без да издава при транзакцията данните на картата, смартфона или платеца. Потребителят трябва единствено да доближи устройството до ПОС терминала по начина, по който го прави с безконтактната си банкова карта. MDES технологията вече е интегрирана в Android Pay, Apple Pay и Samsung Pay в много европейски държави, но тези услуги все още не са достъпни за потребителите в България.

“Приложението phyre е наистина уникален продукт не само за потребителите, но и за разплащателната индустрия като цяло. Не съществува друг дигитален портфейл в Европа, който да предлага токенизация на разплащателните карти, в комбинация с редица други функции, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония. Според нея Phyre има шанс да се наложи в дигитален портфейл не само в България, но и в други държави от Стария континент. Това е заради паневропейския си лиценз, допълни тя.