Вчера сутринта беше съобщено, че "възходът на Apple Inc., най-ценната публично търгувана компания в света, не показва признаци на отслабване. След като затвори на рекордно високо ниво в сряда, пазарната стойност на производителя на iPhone се доближава до тази на най-големия фондов пазар в Европа: Франция."

Блумбърг съобщава, че "комбинираната пазарна стойност на компаниите, търгуващи се в Париж, е около 3.2 трилиона долара при затварянето на борсата в сряда в сравнение с 3.1 трилиона долара на технологичния гигант според индекс, съставен от Блумбърг. Стойността на Apple е по-голяма от тази на всички шест най-големи фондови пазара в света.

Това не е първият път, в който базираната в Купертино, Калифорния, компания засенчва Париж по стойност. Двойката неколкократно разменяше позиции по време на разпродажбите през второто полугодие на миналата година, когато централните банки повишиха лихвените проценти, за да се справят с инфлацията.

Самият френски фондов пазар е на рекордно високо ниво тази седмица, задвижван от компаниите за луксозни стоки, сред които собственикът на Louis Vuitton LVMH и производителят на чанти Birkin Hermes International SCA. Акциите се отдръпнаха от средата на лятото, за да се раздвижат отново през последните седмици, тъй като се увеличиха доказателствата, че инфлацията се охлажда и по този начин лихвените проценти може би са достигнали своя връх, без да има признаци за рецесия в САЩ".

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита