Още в понеделник стана ясно името на автомобилната система на Apple, която вгражда iOS в колата. CarPlay ще позволи на iPhone собствениците да използват своите мобилни телефони, за да захранват интерактивната система в техните автомобили. Като за начало автомобилните партньори на Apple са Ford, GM, Honda, Hyundai, BMW, Kia, Nissan, Toyota, Mercedes-Benz и Ferrari.

Може би много хора все още не знаят, че това, което помага да се захрани новия интерфейс за коли на Apple е софтуер от един стар съперник, BlackBerry и неговото дъщерно дружество QNX. Софтуерът на QNX е популярен сред производителите на автомобили и той стои зад много навигационни и информационно-развлекателни системи.


"Свързването на смартфони и други мобилни устройства е ключово предимство на платформата QNX Software Systems. Много автомобилни производители и доставчици използват нашата инфо-развлекателна платформа", казва Пол Льору, мениджър връзки с обществеността на QNX Software Systems.

"Ние имаме дългогодишно партньорство с Apple, което гарантира високо качество на свързаност с техните устройства, а сега това партньорство се разпростира и в подкрепа за Apple CarPlay". На уебсайта на компанията (QNX.com), Apple е посочена като един от стратегическите й партньори.


Много от снимките на CarPlay показват, че тя се използва на широкоекранен дисплей, подобно на използването на вашите iOS устройства в пейзажен режим. Интеграцията работи чрез Lighting порта на iPhone, което означава, че CarPlay е съвместима само с iPhone 5, 5s и 5c.

Много от взаимодействията с CarPlay са улеснени, благодарение на интелигентно написан код. Например, CarPlay може да прегледа вашия календар и електронна поща, за да предвиди предстоящи срещи и ангажименти като след това ви предполага направления към съответните дестинации. По същия начин, Siri може да чете всички входящи текстови съобщения и да ви позволи да диктува отговори. Обажданията, разбира се, са възможни и чрез гласова команда.

Благодарение на Mercedes-Benz сега ние можем да се насладим на CarPlay системата в седем минутна демонстрация.