Миналата седмица в интернет изтече предварителна версия на EMUI 9 - най-актуалния интерфейс на Huawei, все още в период на бета-тестове. Специалистите от XDA Developers тутакси "разкостиха" билда и се натъкнаха на много любопитна информация относно възможностите на камерата на предстоящия флагмански модел Huawei Mate 20 Pro.

Първо научаваме, че смартфонът ще може да записва видео с изкуствен боке ефект. Функцията обаче е неработеща във въпросния билд на EMUI 9.

Второ нововъведение е AI Zoom. Изкуственият интелект на Huawei автоматично ще настройва приближението на видеозаписа така, че основният обект да е постоянно в центъра на композицията. Изискванията за този режим са резолюция на видеозаписа най-малко 1080p, изключване на режима AI Cinema и настройване на beauty режима на "0". За съжаление и тази функция не сработва в изтеклия билд.

Ако AI Cinema не ви говори нищо, това е, защото е съвсем нова функция. Тъй като смартфоните с чипсета Kirin 980 умеят да разпознават обекти в реално време, Huawei се възползва от това, като добавя и автоматичен избор на цветови филтър за видеото. Изборът на филтри включва AI Color, Blur, Filter, Hitchcock, и Nostalgia. Ето и примери как изглеждат те:

Накрая Huawei добавя и специален режим за подводна фотография. Стига да сте се погрижили смартфонът да е добре защитен от водата чрез подходящ водоустойчив кейс, този режим ще ви позволи да направите снимка под вода с бутона за намаляване на звука или да запишете видео с бутона за увеличаване на звука. Бутонът за включване и изключване на устройството пък активира или деактивира камерата.

Като цяло това са доста любопитни функции, които надграждат мобилната фотография на Huawei по начини, действително облагодетелстващи потребителите. Интересно ни е кои други смартфони освен Huawei Mate 20 Pro ще ги получат.