Тази неделя автомобилната фирма Porsche ще отбележи своята 60-годишнина. На 8 юни 1948 г. се ражда първият прототип, носещ идентификационен номер 356-001, който получава разрешително и хомологация за движение по пътищата. Моделът е дело на легендарния Фердинанд Порше.

През годините немската марка Porsche преминава през възходи и падения. Но благодарение на ефикасните си производствени методи и иновационните модели, като 356, 911, Boxster и Cayenne, някога малката и никому неизвестна фирма се превръща в една от най-значимите автомобилни компании в света.

Най-успешният модел на немската марка е 911, който е със задноразположен мотор и притежава един от най-уникалните дизайни в света на автомобилите, запазил се в продължение на 44 години. Последният вариант на 911 е 997, който постигна огромни успехи. Най-мощната версия GT2 разполага с 530 к.с.

Днес 60-годишната история на Porsche представлява типичен пример за това как една съвършена конструкторска концепция може да оцелее в продължение на няколко десетилетия и все още да е актуален и недостижим пример за подражание, припомня агенция Speed-Press.

Тагове: