Едва ли когато през 2016 г. е написал това вътрешно послание, предназначено само за очите на служителите на социалната мрежа, сегашният вицепрезидент на Facebook Андрю Бозуърт е подозирал какви последици ще има то днес.

В документа известният сред служителите просто като "Боз" мениджър защитава съмнителни практики в името на растежа на компанията.

Тези дни името на Facebook редовно се споменава в поредния скандал или разкритие, но изглежда, че това доскоро не е притеснявало гиганта. В писмото си до колегите Бозуърт например признава, че социалната мрежа може да бъде използване за планиране на терористични атаки, но че всички негативни последици са страничен ефект от по-широката „стратегия за растеж“ на компанията и нейната мисия да „свързва“ хората.

Документът не е дълъг - само 409 думи - но всяка една от тях има особена тежест в днешната среда.

„Може платформата да струва човешки животи, като изложи някои хора на тормоз. Може някой да умре в терористична атака, координирана с помощта нашите услуги. Това е нещото, което правим. Ние свързваме хората. Точка. Затова цялата работа по растежа е оправдана“, пише Бозуърт в бележката.

Разпространението на документа предизвика бърза реакция от шефа на Facebook Марк Зукърбърг, който заяви, че компанията никога не е вярвала в максимата, че „целта оправдава средствата“, и че категорично не е съгласен с мнението, изказано в бележката. Той определи Бозуърт като талантлив лидер, които обаче често казва много провокативни неща.