Първото тримесечие е почти зад гърба ни, което означава, че наближава и периодът на отпуските. Разбира се, имате много задължения и все отлагате планирането им, но явно има и друг вариант. 
След като работата на туристическите агенти понамаля след инвазията от онлайн платформи за резервации, сега те минават на следващо ниво - да оставят планирането на ваканцията ви в ръцете на AI. В четвъртък OpenAI сподели, че постепенно въвежда ChatGPT плъгини за Expedia и Kayak, както и за сайтовете, които не са свързани с пътувания, Instacart, Klarna и OpenTable. Според съобщението OpenAI ще използва плъгини, за да "проучи тяхната употреба в реалния свят, въздействието им и предизвикателствата, свързани с безопасността и съгласуването", и ще проучи случаите на употреба на ChatGPT. 


Плъгините на Expedia Group (която притежава Hotels.com, VRBO, Travelocity, Hotwire и Orbitz) и Kayak ще позволят на пътниците да разговарят с ChatGPT за информация за пътуванията, получена от техните сайтове. Пътуващите могат да използват приставката, за да планират всички аспекти на пътуването: полети, хотели, коли под наем и дейности. Първоначално плъгините на ChatGPT ще бъдат достъпни само за потребителите на ChatGPT Plus, но постепенно ще се разширява достъпът до тях "с течение на времето", заявиха от OpenAI. Приставките работят в рамките на съществуващата платформа ChatGPT. "Чрез просто въвеждане на запитвания на естествен език като например "Къде мога да летя от Ню Йорк за по-малко от 500 долара през април" потребителите ще получават персонализирани препоръки въз основа на техните критерии за търсене и историческите данни за пътуванията на Kayak", се обяснява в съобщение.  
След началото на пандемията туристическите компании възприеха нови технологии, за да отговорят на новия рязък ръст на интереса и да се адаптират към новите начини, по които хората вече работят. Това включва биометрични проверки за сигурност на летищата, безконтактно чекиране в хотелите и улесняване на онлайн резервациите. За сайтовете за резервации на пътувания като Expedia и Kayak е естествено да интегрират инструмент с AI, който да помага на хората да се ориентират в често стресиращата и досадна задача за планиране на пътуване. На агрегаторите на туристически услуги може би им липсва личното отношение и внимателното обслужване на клиентите, което предлагаха местните, независими туристически агенции. Сега ChatGPT, действащ като ваш личен асистент, може да изпълни тази роля.

Снимки: Unsplash

Виж още: Netflix ще ви следи дали сте у дома