Google бързо увеличава усилията си за комерсиализиране на своя конкурент на ChatGPT, наречен Bard. Експерименталният разговорен изкуствен интелект е базиран на модела за езиково обучение LaMDA на Google и компанията го тества вътрешно от февруари насам. Сега изглежда, че Google е решил да пусне изкуствения интелект сред широката публика. Компанията официално откри ограничен бета достъп до своя чатбот, като напомни, е че той все още е в процес на разработка и може да не функционира винаги по предназначение.

В съобщението откриваме предложения за употребата му: "Можете да използвате Bard, за да повишите продуктивността си, да ускорите идеите си и да подклаждате любопитството си"; "Може да поискате от Бард да ви даде съвети, за да постигнете целта си да прочетете повече книги през тази година, да обясни квантовата физика с прости думи или да подтикне креативността ви, като очертае блог публикация."

Google не се притеснява да признае, че нейната програма за изкуствен интелект има навика да прави грешки. Главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, заяви, че програмата ще се подобри само с обратна връзка от потребителите и подчерта в имейл до служителите, че "първоначално нещата ще се объркат". Първата публична демонстрация на Бард миналия месец включваше доста смущаваща грешка: чатботът генерираше невярна информация за космическия телескоп Джеймс Уеб, която след това беше отпечатана в рекламните материали на компанията.


Малко преди официалното пускане на Bard, 9to5Google съобщи, че притежателите на Pixel също ще имат възможност да тестват Bard. До т.нар. Pixel Superfans е бил изпратен mail, в които отправя ранна покана да използват Bard. Имейлът гласи следното:

"Запознайте се с Bard, ранен експеримент на Google, който ви позволява да си сътрудничите с генеративен изкуствен интелект. Бихме искали да предложим на вас - член на нашата общност от суперфенове на Pixel - ранен достъп, за да можете да започнете веднага след стартирането на Bard и да споделите отзивите си".

"Нямаме търпение да чуем как хората започват да използват Bard, но също така знаем, че големите езикови модели невинаги ще се справят правилно. Информацията от широк кръг експерти и потребители ще помогне на Bard да се подобри."

 

Снимка: Unsplash

Виж още: BritGPT ще струва 900 милиона паунда