Formula 1 се явява едно от най-притегателните и зрелищни видове автомобилни състезания. Но използването на V-8 двигателите с вътрешно горене, които отделят доста вредни емисии, е в разрез с опазването на околната среда и съвременните екологични тенденции. За целта Международната автомобилна асоциация FIA започва да провежда от 2014 година състезания по Formula E – изцяло електрически аналог на Formula 1.

Във Formula E ще взимат участие автомобили, които на външен вид няма да се различават от тези във F1. Самите състезания ще се провеждат на същите трасета и писти и според същите правила както досега. В шампионата ще вземат участие 10 отбора, като в състава на всеки от тях ще има по двама пилота.

Разбира се, използваните в състезанията електрически болиди ще станат причина за възникването на някои нетрадиционни проблеми, свързани с малката продължителност на пробега с едно зареждане на акумулаторите. Затова по време на отделните етапи на състезанието пилотите или ще трябва да се прехвърлят на друг, изцяло зареден болид или отборът от техници би трябвало да върши истински „чудеса от храброст“, заменяйки за отрицателно време акумулаторните батерии в пит-стопа.
Представителите на FIA казват, че болидите от Formula E ще се ускоряват от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди, а тяхната максимална скорост и динамика на движение няма да се различават много от традиционните автомобили във Formula 1. Единствената съществена разлика освен липсата на пушек и емисии от двигателите ще бъде и ниското ниво на шум, което при максимална скорост няма да надвишава това на тролейбус от градския транспорт.